Poslanci NR SR začali rokovací deň diskusiou o Audiovizuálnom fonde

NETKY.SK • 15 Február 2024, 10:11 • 2 min
Poslanci NR SR začali rokovací deň diskusiou o Audiovizuálnom fonde

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali desiaty deň aktuálnej deviatej schôdze diskusiou k navrhovaným zmenám v Audiovizuálnom fonde. Do rozpravy boli ústne prihlásení ešte dvaja rečníci. Vo štvrtok popoludní čaká poslancov tradičná Hodina otázok.

slovakia

left justify in out

Cieľom novely zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú predložili koaliční poslanci, je zvýšiť počet členov dozornej komisie Audiovizuálneho fondu z pôvodných troch na päť členov. Má sa tak posilniť kontrolná právomoc štátu vo fonde. Návrh zákona navrhuje zvýšiť počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry Slovenskej republiky, a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií Slovenskej republiky.

 

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa už v závere včerajšieho dňa deviatej schôdze venovali navrhovaným zmenám v Audiovizuálnom fonde. Predtým ukončili rozpravu k návrhu, ktorý prináša zmeny vo Fonde na podporu umenia (FPU).

 

Poslanec Roman Michelko (SNS), jeden z predkladateľov návrhu, včera zdôraznil potrebu zvýšiť kontrolu v Audiovizuálnom fonde. Docieliť by sa to malo zvýšením počtu členov dozornej komisie, v ktorej má mať väčšinu členov štát. Poukázal na stotisícové dotácie, o ktorých fond rozhoduje, pričom väčšina prostriedkov tvoria verejné financie. Argumentoval aj podozreniami z podvodu vo fonde. Zatiaľ nemá v úmysle zákon upravovať pozmeňujúcim návrhom, zároveň ho však nevylúčil.

 

Poslankyňa Zora Jaurová (PS) žiada stiahnutie návrhu a jeho predloženie v štandardnom režime s medzirezortným pripomienkovým konaním. Ako podotkla, podobne ako pri návrhu zmien v FPU jej prekáža, že ide o poslanecký návrh, v dôvodovej správe jej chýbajú dáta a analýzy. Vo svojom vystúpení zvýraznila prínos Audiovizuálneho fondu. Hovorí o úspešnom príbehu. Kontrolným mechanizmom sa nebráni, zatiaľ podľa nej vždy fungovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NR SR / TASR, Foto: NR SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies