Nové vedecké štúdiá odhaľujú, že tabletky na spanie pomôžu ochrániť pred Alzheimerovou chorobou

NETKY.SK • 25 Apríl 2023, 15:00 • 2 min
Nové vedecké štúdiá odhaľujú, že tabletky na spanie pomôžu ochrániť pred Alzheimerovou chorobou

Nové vedecké poznatky prinášajú zistenia, že obyčajné tabletky na spanie pomáhajú ľudskému mozgu ,,vyniesť odpadky," ktoré vedú k neurodegeneratívnym ochoreniam.

slovakia

left justify in out

Rovnako ako slepačia polievka, aj dobrý nočný spánok priaznivé účinky pre dušu. Nie je to len obyčajné prirovnanie: spánok skutočne pomáha mozgu spracovať to, čo sa naučil v priebehu dňa, a taktiež ,,vyčistiť toxický odpad." Náš glymfatický systém – relatívne nedávno objavená sieť hadíc spájajúcich mozog a krvný obeh – nahrádza tekutinu naplnenú toxínmi čerstvou tekutinou, predovšetkým počas hlbokého spánku. Keď tento systém odpadového hospodárstva nefunguje kvôli nedostatku spánku, je to ako keď zabudnete vyniesť smeti do kontajnera. Raz za čas to nie je veľký problém, ale ak sa vám to nakopí, váš domov (a analogicky teda aj váš mozog) začne pociťovať všetky druhy nesúvisiacich problémov.

 

Alzheimerova choroba, neurodegeneratívne ochorenie charakterizované hromadením beta-amyloidu a tau proteínov, môže byť jedným z takýchto následkov zlého spánku. V nedávnej štúdii výskumníci z Washington University School of Medicine v St. Louis zistili, že pilulky používané na liečbu nespavosti znížili tieto odpadové proteíny spojené s Alzheimerovou chorobou, čo naznačuje budúcu preventívnu starostlivosť o chorobu zameranú na zachovanie a obnovenie dobrého spánku. Ich štúdia bola publikovaná 20. apríla v časopise Annals of Neurology.

 

img

porovnanie mozgu zdravého človeka (naľavo) s mozgom pacienta trpiaceho Alzheimerovou chorobou (vpravo)

 

Brendan Lucey, riaditeľ Centra pre spánkovú medicínu na Washingtonskej univerzite a prvý autor nového výskumu, v tlačovej správe uviedol, že liek použitý v štúdii, je tabletka na spanie všeobecne známa ako suvorexant. Podľa neho môže byť sľubným spôsobom, ako zabrániť vývoju Alzheimerovej choroby.

 

„Tento liek je už dostupný a preukázal sa ako bezpečný a teraz máme dôkaz, že ovplyvňuje hladiny bielkovín, ktoré sú rozhodujúce pre vývoj Alzheimerovej choroby,“ povedal Lucey.

 

V štúdii Lucey a jeho tím sledovali 38 účastníkov v strednom veku počas dvoch nocí v spánkovom laboratóriu. Po podaní žiadnej dávky, nižšej dávky alebo vyššej dávky liekov na spanie o 21:00 boli účastníci požiadaní, aby spali, zatiaľ čo výskumníci im každé dve hodiny odoberali vzorky mozgovej a miechovej tekutiny.

 

Po dni aj pol mali účastníci, ktorí dostali vyššiu dávku suvorexantu a dobre sa vyspali, o 10 až 20 percent nižšie hladiny beta-amyloidu ako účastníci, ktorí liek nedostali. Podiel fosforylovaného tau proteínu, ďalšieho indikátora Alzheimerovej choroby, bol o 10-15 percent nižší v skupine s vysokou dávkou v porovnaní so skupinou bez dávky.

 

,,Tieto výsledky sú obzvlášť povzbudivé, keď sa vezmú spolu s predbežným výskumom, ktorý naznačuje, že neustále znížené hladiny týchto odpadových bielkovín budú z dlhodobého hľadiska znamenať rozdiel," povedal Lucey. „Ak dokážeme každý deň znížiť hladinu amyloidu, myslíme si, že akumulácia amyloidných platní v mozgu sa časom zníži,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies