V Poľsku prerušia ťažbu v 12 baniach, v ktorých sa rozšíril koronavírus

NETKY.SK • 8 Jún 2020, 18:57 • 2 min
V Poľsku prerušia ťažbu v 12 baniach, v ktorých sa rozšíril koronavírus

VARŠAVA - V Poľsku nariadili zatvorenie 12 uhoľných baní na tri týždne po tom, ako sa medzi ich zamestnancami rozšíril nový druh koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie poľského vicepremiéra Jaceka Sasina.

slovakia

left justify in out

K tomuto opatreniu dochádza v čase, keď vysoký počet nakazených zaznamenali v uhoľných baniach v regióne Sliezsko na juhu krajiny, ktoré je momentálne v Poľsku epicentrom nákazy.

 

Sasin uviedol, že opatrenie nadobudne účinnosť od utorka a jeho cieľom je zabrániť šíreniu nákazy. Dodal, že baníci budú aj počas trojtýždňového prerušenia ťažby naďalej dostávať riadny plat.

 

V sobotu zaznamenali v Poľsku 576 nových infikovaných a v nedeľu 575, čo predstavuje doteraz najvyšší nárast za dva dni za sebou v krajinách EÚ, poznamenala agentúra AFP.

 

 

Ako uvádza poľské ministerstvo zdravotníctva, takmer dve tretiny nových prípadov sú spojené so zamestnancami uhoľnej bane Zofiówka v meste Jastrzebie-Zdrój v Sliezskom vojvodstve a ich rodinnými príslušníkmi.

 

Štátna spoločnosť JSW, ktorá baňu vlastní, v nedeľu na Twitteri uviedla, že vysoký počet nakazených zaznamenali aj v ďalšej bani v obci Pniówek.

 

 

V Poľsku doteraz zaevidovali približne 27.000 prípadov nákazy koronavírusom, čo je oveľa menej ako zaznamenali v mnohých ďalších európskych krajinách. Takmer 5000 infikovaných sú zamestnanci uhoľných baní.

 

Ide o mimoriadne vysokú mieru infekcie v tomto odvetví, keďže v štáte s 38 miliónmi obyvateľov je len 82.000 baníkov, všíma si AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies