Vieme, kto v nedeľu dostane ako prvý vakcínu proti koronavírusu

NETKY.SK • 23 December 2020, 17:16 • 2 min
Vieme, kto v nedeľu dostane ako prvý vakcínu proti koronavírusu

BRATISLAVA – V nedeľu (27. decembra) by mala byť zaočkovaná prvá osoba na Slovensku vakcínou od spoločnosti Pfizer a BioNTech.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pilotná várka vakcíny by mala na Slovensko doraziť už v sobotu (26. decembra). Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, prvou zaočkovanou osobou bude zdravotníčka po 60-tke už v priebehu nedele. "Bude to človek, ktorý prichádza do kontaktu s nakazenými a je rešpektovanou osobou vo svojej oblasti," povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová pre denník sme.sk.
 

Vakcína nás môže vrátiť do normálneho života

Nasledovať bude profesor Vladimír Krčméry, Pavol Jarčuška, Zuzana Krištúfkováhlavný hygienik Ján Mikas, ako aj členovia konzília odborníkov či vedcov, ktorí počas pandémie tvorili poradný orgán vlády.

 

V rámci zvyšovania dôvery verejnosti vo vakcináciu pripravuje Ministerstvo zdravotníctva SR informačnú a mobilizačnú kampaň o novej očkovacej látke. "Kedže je dnes očkovanie proti COVID-19 celosvetovo najdiskutovanejšia téma, je tiež najsilnejšou témou konšpiračných a antisystémových platforiem. Slovenský online priestor nie je výnimkou," píše rezort zdravotníctva na sociálnej sieti Facebook.

 

Proti dezinformáciám a šíriacemu sa strachu okolo nežiadúcich účinkov očkovania plánuje zakročiť kampaňou, ktorá poskytne všetky relevantné a overené informácie k téme očkovania proti infekčnému ochoreniu COVID-19 na jednom mieste tak, aby dôveryhodne zodpovedala drvivú väčšinu otázok laickej ale aj odbornej verejnosti.

 

„Na cestu do normálneho života potrebujeme milióny zodpovedných individuálnych rozhodnutí, preto sa musíme zomknúť ako spoločnosť. Veríme, že aj mnohé rešpektované osobnosti využijú správne svoj vplyv v tak dôležitých výzvach, ako je záchrana životov a zdravia ľudí, možné reštartovanie celých odvetví hospodárstva, kultúry, športu. Vďaka vakcíne máme šancu vrátiť život do normálu,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

 

Ako tvrdí expert z oblasti infektológie Krčméry, spoločnosť má aktuálne čoraz menej možností ako čeliť zákernému ochoreniu COVID-19, pričom práve vakcinácia dokáže zastaviť jeho šírenie. Musí sa však nechať zaočkovať minimálne 60% populácie. 

 

img

 

Prednostne sa vakcína dostane k lekárom, zdravotníkom a ľuďom v rizikovej skupine. Zdravý človek v mladom či produktívnom veku sa bude môcť zaočkovať pravdepodobne až v marci, okolo Veľkonočných sviatkov. 

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Z COVID-19 sa dostali ďalšie dve tisícky ľudí. Koľko pribudlo nových pozitívnych?

 

Ako uviedol v diskusii na TASR TV: "S pánom profesorom Jarčuškom sme v marci hovorili, že budeme mať vianočný darček, že do konca roka bude vakcína. Pomýlili sme sa iba o dva týždne. V Európe už sa očkuje a od budúceho týždňa sa očkuje aj u nás. V marci sme nemali nič, teraz máme päť liekov, tri vakcíny a tri testy. Veriaci v tom vidia Božie požehnanie a tí ostatní šťastie, aj jedni, aj druhí majú pravdu," uviedol Krčméry.

 

Ako podotkol, nechá sa zaočkovať hneď, ako to bude možné, keďže sa nachádza v rizikovej skupine a aj takýmto spôsobom chce rozptýliť obavy z negatívnych vedľajších účinkov očkovacej látky

 

img

 

Nežiadúcich účinkov sa netreba obávať

Zároveň informoval, že v tomto roku sa nebudú očkovať tehotné ženy, deti ani osoby s alergickými anamnézami. Tiež zdôraznil, že za 40 rokov svojej praxe sa nestretol s dlhodobými negatívnymi účinkami vakcinácie.

 

"Ak sa na očkovaní nezúčastní dostatok ľudí, tak to síce ich ochráni, ale neprinesie potrebný efekt, ekonomika nám bude naďalej chátrať, lebo budú vypadávať ľudia, ktorí sa očkovať nenechali. A je dôležité, aby sa nechali zaočkovať aj okolité štáty. Európska únia objednala dostatok očkovacích látok," tvrdí lekár.

 

Mohlo by vás zaujímať: Jaroslav Naď so zápalom pľúc opísal nové starosti svojej ochranky, vyjadril sa aj k Draxlerovmu videu

 

V janurári na Slovensko príde 300 tisíc kusov vakcíny

Spoločnosť Pfizer a BioNTech dodá v sobotu na Slovensko 9750 dávok očkovacej látky. Podáva sa v dvoch dávkach do ramena s odstupom 21 dní medzi jednotlivými dávkami. V januári by mal doraziť zvyšok z prvej 300-tisíc kusovej dodávky.


Podľa štátneho ústavu sú najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou zvyčajne mierne a krátkodobé. Môže sa vyskytnúť bolesť či začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica či horúčka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies