Ako nás vidí svet - viete, ktorých 10 slovenských atrakcií je najčastejšie spomínaných v turistických bedekroch?

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 15:00 • 2 min
Ako nás vidí svet - viete, ktorých 10 slovenských atrakcií je najčastejšie spomínaných v turistických  bedekroch?

Vieme, že Slovensko je krásne, s mnohými jedinečnými prírodnými aj historickými miestami. Ako však našu krajinu vníma oko zahraničného turistu?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aj Slovensko a jeho krásy sú v hľadáčiku svetových bedekrov, prestížnych portálov i cestovateľov na vlastnú päsť, objavujúcich svet a jeho divy spontánne.
Ktoré naše miesta a pamätihodnosti najviac bodujú v týchto svetových prehľadoch? Určite sú to prírodné krásy, kus úchvatnej histórie, ale aj zaujímavé a pre svet často nevídané ľudové a gastronomické tradície.

Poďte sa spolu s nami pozrieť na niektoré z nich, možno vás inšpirujú k nezabudnuteľnej dovolenke.


1. Ako v rozprávke – rekordér v počte hradov
Mnohí zahraniční turisti sú doslova hotoví z počtu aj krásy našich hradov, zámkov (viac ako 100), zámočkov a kaštieľov (vyše 400). Hľadiac na ich siluety sa cítia ako v rozprávke, alebo prenesení v čase o niekoľko storočí späť. Medzi najspomínanejšie, ale najnavštevovanejšie v Európe patrí Bojnický zámok, boduje aj Oravský hrad vďaka svojej kráse i faktu, že sa tu nakrúcal slávny film Nosferatu (1922), Devín sa spomína pre svoje výnimočné historické aj geografické súvislosti, Spišský hrad ako najväčší hradný komplex Strednej Európy vôbec, Trenčiansky pre zachovalú expozíciu, romantickú studňu aj slávny rímsky nápis, Beckov zasa pre svoju históriu ešte z 12. storočia.

2. Najlepšie čo tu máme? – Vysoké Tatry
Vedeli ste o tom, že prestížny sprievodca Lonely Planet vyhlásil Vysoké Tatry v roku 2019 za naj letnú destináciu na svete? Turisti sa nadchýnajú ich variabilnosťou, malebnosťou, tým, že na relatívne malom území nájdete všetky druhy prírodných krás, od majestátnych hrebeňov, cez jaskyne, priesmyky až po nádherné horské plesá. Samozrejme, nezabudnú spomenúť naše pýchy – Gerlachovský a Lomnický štít, ale aj fotogenický Kriváň.
 

3. Cestovanie v čase – úchvatné prírodné múzeá
Návštevníci Slovenska sú uchvátení z našich prírodných živých múzeí, kde sa môžu autenticky zoznámiť s našou históriou, životom spred pár storočí. Zuberec, Jahodnícke háje, Pribylina, Vlkolínec, Čičmany – to všetko sú skvosty, ktoré priťahujú zahraničných turistov a ukazujú im jedinečnosť a bohatstvo Slovenska.

 

4. Špania dolina – dobre strážené tajomstvo
Malé bývalé banícke mestečko, dnes obec s 200 stálymi obyvateľmi sa pýši svojimi malebnými renesančnými budovami, zachovanými drevenicami zo 17. storočia, dominantným nádherným kostolom. Obec obklopená Starými horami a Veľkou Fatrou pôsobí ako dobre strážený poklad v strede Slovenska. Neobíďte pozoruhodné Múzeum medi venované histórii baníctva v tejto oblasti.

5. Krásy našich miest
Turistov láka hneď niekoľko historických miest na našom území. Bratislava so svojimi uzučkými kľukatými uličkami a stopami kráľovských rodov, Banská Štiavnica so svojou unikátnou polohou, kalváriou, slávnou históriou a zachovaným starým mestom, Košice so svojou dych berúcou katedrálou tróniacou na živom námestí, jedno z najstarších slovenských miest Bardejov, chránené značkou UNESCO, Banská Bystrica s hodinovou vežou, či múzeom SNP, čarovná Kremnica, farebný Kežmarok, ale aj Komárno s pohraničnou príchuťou, pripomínajúce maďarsko-slovenskú históriu. To všetko sú pojmy, zapísané vo svetových bedekroch.

6. Náš zamrznutý unikát - Dobšinská ľadová jaskyňa
Zahraniční turisti sú nadšení, keď nájdu uprostred horúceho leta tento výnimočný ľadový únik. Cestovatelia pripomínajú, že aj táto slovenská krása je zapísaná v svetovom dedičstve UNESCO, že prístup do jaskyne si vyžaduje výstup na 900-metrový kopec a vnútri sa udržiava po celý rok teplota okolo 0 stupňov.

7. Súľovské skaly – oáza pokoja a najkrajšie výhľady
Medzi najkrajšími miestami, ktoré sa na Slovensku oplatia navštíviť sú zaradené aj Súľovské skaly. Impozantné veže zo skál, kde nájdete pokoj, relax a krásu okolitej prírody. Z tunajších turistických trás si môžu vybrať začiatočníci aj náročnejší, v bedekroch sa spomína nádherná flóra, vrátane vzácnych orchideí, ale aj nezabudnuteľné výhľady.

8. Raj a kras – dve slovenské pýchy
Slovenský raj možno nie je najväčším, no jeden z najznámejších národných parkov Slovenska. Zahraničné príručky ospevujú 19 prírodných rezervácií, viac ako 350 jaskýň, kaňonov, roklín. Raj ponúka turistom vyše 300 km chodníkov, časť ktorých tvoria dramatické visuté mosty, či rebríky. Z Krasu sa spomínajú takisto jaskyne (unikátna Domica), vodopády, rokliny, množstvo nádherných turistických a cyklotrás v celkovej dĺžke 500 kilometrov.

9. Nádych monarchie
Návštevníci Slovenska sa všímajú aj všade prítomnú atmosféru elegancie a lesku Rakúsko-Uhorskej monarchie, predovšetkým v podobe množstva nádherných kaštieľov a zámočkov. Oponice, Belá, Mojmírovce, Betliar, Dardanely, Topoľčianky, Svätý Anton... Dovolenka na takýchto čarovných miestach sa vám musí zapáčiť, aj keď práve nie ste milovníci histórie.

10. Levoča a najvyšší oltár
Osobitné miesto medzi slovenskými mestami má v turistických sprievodcoch Levoča, pre množstvo svojich vzácnych kultúrnych a historických gotických a renesančných pamiatok, kaštieľov, kostolov, malebnej radnice. Aj jej historické centrum je zapísané v svetovom dedičstve UNESCO. Samozrejme, nemôžete obísť kostol sv. Jakuba s oltárom sv. Jakuba, najvyšším svojho druhu na svete (18,6 metra), ktorý zhotovil majster Pavol z lipového dreva v rokoch 1507-1517.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies