Nová poľská vláda obvinila tú bývalú, že použila špionážny softvér Pegasus na sledovanie oponentov

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 13:30 • 2 min
Nová poľská vláda obvinila tú bývalú, že použila špionážny softvér Pegasus na sledovanie oponentov

KRAKOV - Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok (16. 4.) koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

slovakia

left justify in out

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany Právo a spravodlivosť (PiS), že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Vláda sa odvoláva na správy Citizen Lab, špecializovanej jednotky na univerzite v Toronte, výrobcu telefónov Apple a Amnesty International. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyňski v roku 2022 potvrdil, že Poľsko kúpilo tento program, ale poprel jeho použitie proti opozičným politikom.

Minister spravodlivosti Adam Bodnar nedávno vyhlásil, že cieľom vyšetrovania je odhaliť „presný počet prípadov, v ktorých bol Pegasus v Poľsku použitý“.

Pegasus je spyware vyvíjaný izraelskou kybernetickou spoločnosťou NSO Group, ktorý možno skryto inštalovať do mobilných telefónov a ďalších zariadení s rôznymi verziami operačných systémov iOS a Android.

Umožňuje nielen sledovanie stlačení tlačidiel a komunikácie z telefónu, ale aj sledovať polohu a skryto používať mikrofón a fotoaparát mobilného telefónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / PAP , Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies