V Prahe odomkli komoru s korunovačnými klenotmi, vystavené budú od utorka

NETKY.SK • 16 Január 2023, 14:25 • 2 min
V Prahe odomkli komoru s korunovačnými klenotmi, vystavené budú od utorka

PRAHA - Sedem držiteľov kľúčov v pondelok odomklo Korunnú komoru v svätováclavskej kaplnke katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihlo české korunovačné klenoty. Tie budú pri príležitosti 30. výročia vzniku Českej republiky od utorka päť dní vystavené pre verejnosť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

slovakia

left justify in out

Držiteľmi kľúčov od komory a pancierovej skrinky, kde sú klenoty uložené, sú prezident, premiér, predsedovia oboch komôr parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a prepošt Metropolitnej kapituly u sv. Víta. Kľučiari si klenoty na mieste prezreli a podpísali dokument o ich obhliadnutí. Medzi vzácne artefakty patrí svätováclavská koruna, kráľovské jablko, kráľovské žezlo a korunovačné rúcho. Koruna, žezlo a jablko sú trvalo uložené v Korunnej komore Katedrály svätého Víta a rúcho je uchovávané v klimatizovanom depozitári v zbierkach Pražského hradu. Najvýznamnejšia z nich je koruna, ktorá má nevyčísliteľnú hodnotu.

 

Korunovačné klenoty budú netradične vystavené priamo v Katedrále svätého Víta, a nie vo Vladislavskej sále Pražského hradu ako zvyčajne. Umiestnené budú v pôvodnej vitríne, ktorú navrhol architekt Josef Gočár. Podľa vedúceho KPR Vratislava Mynářa tým chcú nadviazať na prvorepublikovú tradíciu. V katedrále boli naposledy vystavené v roku 1955. Spolu s klenotmi bude vystavená aj lebka svätého Václava. Návštevníci si klenoty budú môcť prezrieť od utorka (17.1.) do soboty (21.1.) každý deň od 9.00 h do 17.00 h. Vstup je zdarma. Korunovačné klenoty sa tradične vystavujú pri príležitosti inaugurácie prezidenta a založenia republiky. Počas dvoch funkčných období súčasného českého prezidenta Miloša Zemana budú vystavené už po štvrtý raz. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies