Náležitý výber školskej tašky je kľúčový pre zdravý rozvoj detí

NETKY.SK • 16 August 2023, 09:11 • 2 min
Náležitý výber školskej tašky je kľúčový pre zdravý rozvoj detí

V súčasnej dobe je stále viac dôležité venovať pozornosť nielen obsahu školských aktoviek, ale aj ich hmotnosti a dizajnu. V nedávnom vyhlásení na webových stránkach Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) upozornila lekárka ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Blažena Brozmanová, na to, že naplnená školská aktovka by nemala presiahnuť desať percent hmotnosti dieťaťa.

slovakia

left justify in out

Táto poznámka otvára dôležitú diskusiu o tom, ako správne zvoliť a nakladať so školskou taškou, aby sa minimalizovalo riziko negatívnych zdravotných dopadov na deti.

Podľa Brozmanovej je zásadné venovať pozornosť nielen hmotnosti školskej tašky, ale aj obsahu, ktorý sa v nej nachádza. V prípade mladších školákov často nesú svoje tašky plné zbytočných a nepotrebných vecí, ako napríklad učebnice z predošlého dňa. Toto môže viesť nielen k nadmernému zaťaženiu chrbtice a ramien dieťaťa, ale aj k nevhodnému držaniu tela. Preto je dôležité, aby rodičia s deťmi pravidelne preberali obsah tašky a odstraňovali z nej nepotrebné veci.

Okrem obsahu školskej tašky je dôležitý aj výber vhodnej tašky a jej nosný systém. Brozmanová zdôrazňuje, že vaky nosené cez jedno rameno môžu mať negatívny vplyv na držanie tela a v horších prípadoch môžu prispieť k zakriveniu chrbtice. Preto je lepšou voľbou školská taška s dvojitými ramennými popruhmi, ktorá rovnomerne rozloží váhu a zaťaženie na oboch ramenách.
Taktiež je dôležité venovať pozornosť pitnému režimu detí vo škole. Brozmanová radí, aby rodičia zistili, aké možnosti pitia majú deti vo škole. Ak je k dispozícii dostatok pitnej vody, nemusia deti prenášať ťažké plastové fľaše s nápojmi, čo by mohlo prispieť k zbytočnému zaťaženiu ich tašky.

Štúdie publikované v medicínskych časopisoch ukázali, že deti, ktoré nosia tašky nadmerného zaťaženia, môžu trpieť bolesťami chrbtice, ramien a krku. Takéto bolesti môžu mať dlhodobý dopad na pohybový aparát a môžu sa preniesť aj do dospelosti. Správne navrhnutá školská taška s ergonomickým nosným systémom a rovnomerným rozložením váhy môže týmto problémom predchádzať.

S rastom technologických možností sa otvárajú nové dvere pre vzdelávanie. Elektronické učebnice a moderné technológie umožňujú študentom niesť menej fyzických materiálov. To znamená, že správna organizácia obsahu školskej tašky môže byť ešte dôležitejšia. Vývoj ľahších a kompaktnejších zariadení tiež prispieva k možnosti znížiť zaťaženie školákov.

Naplnená a ťažká školská aktovka môže mať výrazný vplyv na zdravie a pohodu detí. Je nevyhnutné, aby sme vytvárali informované rozhodnutia ohľadom obsahu tašky, jej hmotnosti a dizajnu. Rodičia, učitelia a školy by mali spolupracovať na vytvorení prostredia, kde sa deti učia správne organizovať obsah tašky a starostlivo vyberať učebnice a pomôcky.
S rastúcimi technologickými možnosťami a inováciami vo výrobe školských pomôcok máme príležitosť zmierniť zaťaženie detí. Je našou zodpovednosťou zabezpečiť, aby naše deti mali možnosť vzdelať sa bez negatívnych dôsledkov pre ich fyzický rozvoj. Dôkladný výber školskej tašky a starostlivosť o obsah sú kľúčovými faktormi, ktoré prispejú k ich dlhodobému zdraviu a pohodliu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies