Nová autorka Katarína Benková vstupuje do sveta literatúry s knihou „Kým dýcham, žijem”. Bude venovaná onkologickým pacientom

NETKY.SK • 21 November 2023, 11:03 • 2 min
Nová autorka Katarína Benková vstupuje do sveta literatúry s knihou „Kým dýcham, žijem”. Bude venovaná onkologickým pacientom

BRATISLAVA - Už o 10 dní vychádza na knižné nebo unikátna kniha „Kým dýcham, žijem”. Jedinečná kniha napísaná životným príbehom autorky a venovaná všetkým onkologickým pacientom a ich príbuzným. Kniha, ktorá má pomôcť psychicky ľahšie zvládať rakovinu každému, či už onko pacientom, ale aj ich príbuzným a priateľom.

slovakia

left justify in out

Kniha je písaná veľmi zrozumiteľnou a láskavou rečou, aby jej porozumel každý čitateľ. Nie je to žiadna náročná psychologická kniha, ani žiadna ezoterická kniha. Autorka ju napísala veľmi ľudsky pre bežných ľudí, ako je ona sama.  V knihe nenájdete žiadne odstrašujúce detailné popisy diagnózy. To je totiž to posledné, čo si chce čerstvo diagnostikovaný onko pacient alebo jeho príbuzný prečítať. Kniha je zameraná na povzbudenie a podporu, aby ich neľahkú situáciu zvládli s odhodlaním, vierou a aj kvapkou humoru, ktorý je autorke tak vlastný.

 

S touto silnou knihou vstupuje na knižné nebo úplne nová autorka Katarína Benková, ktorá si rakovinu prežila skoro zo všetkých „strán“. Už od detstva si vyskúšala, aké to je zažiť diagnózu rakoviny a to z pohľadu dieťaťa, pretože na rakovinu diagnostikovali jej mamu. Jej mama bola silná a múdra žena a počas niekoľkých rokov ju naučila veľmi veľa o tom, ako si aj sám pacient dokáže popri svojej medicínskej liečbe pomáhať, aby sa lepšie uzdravoval a aby svoju diagnózu zvládal čo najlepšie. Neskôr v dospelosti sa aj samotná autorka liečila z vážneho ochorenia lymfatických uzlín. A aby toho nebolo málo, tak aj jej sestra a niekoľko jej blízkych priateľov bolo diagnostikovaných na rakovinu a autorka im pomáhala celý proces ľahšie zvládať.

 

Všetky skúsenosti, ktoré za celé tie roky nadobúdala, sa rozhodla spísať do knihy. Aby nimi pomohla ďalším rodinám, deťom, príbuzným, priateľom, ktorí sa ocitli v rovnakej situácii ako ona pred rokmi. Rokmi sa naučila, že o téme rakovina treba hovoriť nahlas. Podľa údajov získaných od Ligy proti Rakovine pribudlo na Slovensku za uplynulý rok skoro 40-tisíc novodiagnostikovaných pacientov. To je 109 nových onkologických pacientov denne. Toto číslo je na tak malú krajinou, akou je Slovensko, extrémne vysoké. Preto sa autorka rozhodla, že je ten najvyšší čas, aby začala pomáhať ľuďom a rodinám postihnutým touto diagnózou. Ako prvú cestu svojej pomoci pre ľudí si zvolila napísanie knihy. 

Do knihy si prizvala aj niekoľko hostí, aby aj oni cez zdieľanie ich skutočných príbehov s diagnózou rakovina prispeli svojimi radami a skúsenosťami. Kniha je písaná čiastočne formou akéhosi “manuálu”, kde krok za krokom autorka popisuje a vysvetľuje, ako sa dá postaviť k diagnóze rakoviny z pozície pacienta. Čo všetko môže pacient urobiť, aby si popri svojej medicínskej liečbe pomáhal aj on sám k svojmu uzdravovaniu. V knihe je aj špeciálna kapitola venovaná príbuzným pacienta, aby vedeli, ako so svojím blízkym onko pacientom správne komunikovať a hlavne ako mu byť nápomocnou oporou. 


Autorka napísala knihu pod vedením mentorov Daniely Rau a Zdenka Raumentoringovom programe Bookmarketing.sk, ktorí sú sami autormi viacerých knižných bestsellerov. V tomto výnimočnom projekte pomáhajú začínajúcim autorom s napísaním a vydaním ich vlastných kníh. Kníh, ktoré budú pomáhať ľuďom. Bez nich by ani táto jedinečná kniha neuzrela svetlo sveta.



Kniha vychádza v tom správnom čase, čase vianočnom, keď sila vďačnosti a téma  rodiny je veľmi uvedomovaná. Môže byť skvelým darčekom pre kohokoľvek, kto chce vedieť, akou diagnózu rakovina môže zvládnuť psychicky ľahšie. 

Krst knihy: štvrtok 30.11.2023, 18:00hod, Panta Rhei AuPark Bratislava

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Katarína Benková, Foto: Kým dýcham, žijem
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies