Nebezpečná zábavka: Kleptomániu väčšinou sprevádzajú poruchy osobnosti, vyvolať ju môže nerovnováha chemických látok v mozgu

NETKY.SK • 28 December 2023, 21:48 • 2 min
Nebezpečná zábavka: Kleptomániu väčšinou sprevádzajú poruchy osobnosti, vyvolať ju môže nerovnováha chemických látok v mozgu

Osoba trpiaca kleptomániou je považovaná za zlodeja. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že kleptománia je duševná choroba. Kleptomani sa pohybujú v supermarketoch, obchodoch a dokonca aj u svojich priateľov, príbuzných, aby ukradli veci, ktoré v skutočnosti nemajú žiadnu hodnotu.

slovakia

left justify in out

Kleptománia (klep-toe-MAY-nee-uh) je porucha duševného zdravia, ktorá zahŕňa opakovanú neschopnosť odolať nutkaniam ukradnúť veci, ktoré vo všeobecnosti v skutočnosti nepotrebujete. Ukradnuté veci majú často malú hodnotu a vy by ste si ich mohli dovoliť kúpiť. Kleptománia je zriedkavá, ale môže to byť vážny stav. Ak sa nelieči, môže vám a vašim blízkym spôsobiť veľa emocionálnej bolesti – a dokonca aj právne problémy.

Ide o zriedkavú poruchu, ktorá postihuje iba 0,3 percenta až 0,6 percenta ľudí. 

Chemická nerovnováha v mozgu?

Príčiny kleptománie nie sú úplne známe, hoci vedci vyvinuli teórie. Jednou z možných príčin je nerovnováha chemických látok v mozguNeurotransmitery sa podieľajú na odosielaní správ v mozgu, a keď tieto chemikálie nie sú v rovnováhe, môžu nastať problémy so spôsobom, akým mozog reaguje na nutkania. 

Stres je ďalšou možnou príčinou kleptománie. Neschopnosť udržať si kontrolu nad nutkaním môže byť vyvolaná veľkou stresovou udalosťou alebo kombináciou menších faktorov.

Stres negatívne ovplyvňuje kontrolu impulzov, takže aj keď nie je príčinou, môže problém zhoršiť.

Osoba trpiaca kleptomániou je považovaná za zlodeja. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že kleptománia je duševná choroba. Kleptomani sa pohybujú v supermarketoch, obchodoch a dokonca aj u svojich priateľov, príbuzných, aby ukradli veci, ktoré v skutočnosti nemajú žiadnu hodnotu. Treba chápať, že kleptomani kradnú z čírej fantázie/pudu svojej mysle a nie aby si naplnili vrecká zlatom! Typický zlodej sa líši od duševne postihnutého kleptomana.

Choroba zahŕňa ďalšie

Štatistiky hovoria, že približne 73 percent kleptomanov má diagnostikované nejaké iné duševné poruchy. Môžu to byť:

Úzkostná porucha,

Bipolárna porucha,

Poruchy príjmu potravy,

Paranoidná porucha osobnosti,

Obsesívno kompulzívna porucha.

Je liečba možná?

Kleptománia sa vo všeobecnosti lieči terapiou. V niektorých prípadoch sa však môže liečiť liekmi alebo kombináciou terapie a liekov. Existujú rôzne typy terapie a liekov, ktoré možno použiť.

Sledovanie vzorcov kleptománie môže pomôcť pacientom aj zdravotníckym pracovníkom lepšie pochopiť, čo sa deje a ako túto výzvu prekonať. Prvým krokom je sledovať príznaky, kedy sa vyskytnú, a myšlienky a pocity spojené s týmito príznakmi. To uľahčuje určiť, ktoré situácie, myšlienky a pocity s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolávajú nutkanie ku krádeži. 

Komunikácia s priateľmi a rodinou môže pomôcť pochopiť kleptomániu a poskytnúť podporu. Okrem toho existujú podporné skupiny špeciálne pre kleptomániu, ktoré môžu byť užitočné.

Neliečenie vedie k pohrome

Ak sa kleptománia nelieči, môže viesť k veľkým emocionálnym, rodinným, profesionálnym, právnym a finančným problémom. Môžete napríklad vedieť, že kradnúť je nesprávne, no stále sa cítite bezmocní odolať pokušeniu. V dôsledku toho by ste sa mohli cítiť vinní, zahanbení, sebavedomí a ponížení. Môžete sa dostať aj do väzenia za krádež. Ak nie pre vaše obsedantné kradnutie, môžete viesť život v súlade so zákonom a považovať ho za mätúci a rozrušujúci.

S kleptomániou môžu súvisieť aj nasledujúce poruchy a problémy:

Iné problémy kontroly impulzov, ako je nutkavé nakupovanie alebo hazardné hry,

Zneužívanie iných drog alebo alkoholu,

Psychologické problémy,

Poruchy príjmu potravy,

Depresia,

Bipolárna choroba,

Poruchy úzkosti,

Samovražedné myšlienky a správanie.

Aj keď kleptománia zvyčajne trvá celý život, môžete znova získať kontrolu nad svojimi nutkaniami a zdržať sa kradnutia. Tiež lekárska podpora a povzbudenie zvyšujú pravdepodobnosť, že budete môcť ovládať svoje nutkania. Čím dlhšie budete čakať na liečbu, tým väčšia je šanca, že táto porucha bude mať škodlivý vplyv na váš život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: mayoclinic.org, verywellhealth.com, hopecareindia.com, prepladder.com, godigit.com, verywellhealth.com. titulná foto: SpeedKingz/istockphoto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies