V Nigeri chcú rokovať o harmonograme stiahnutia francúzskych vojakov

NETKY.SK • 26 September 2023, 14:15 • 2 min
V Nigeri chcú rokovať o harmonograme stiahnutia francúzskych vojakov

NIAMEY - Vojenská junta v Nigeri v utorok uviedla, že chce vytvoriť "časový rámec" pre plánované stiahnutie francúzskych vojakov z Nigeru.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predstavitelia junty, ktorí sa k moci dostali koncom júla po zvrhnutí demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, povedali, že časový rámec stiahnutia francúzskych vojakov "musí byť stanovený v rámci rokovaní a po vzájomnej dohode".

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu oznámil, že Paríž do konca tohto roka stiahne svojich vojakov z Nigeru a ukončí vojenskú spoluprácu s touto západoafrickou krajinou. Do Francúzska sa vráti aj francúzsky veľvyslanec v Niamey Sylvain Itté.

 

Junta v Nigeri oznámenie o stiahnutí francúzskych vojakov privítala a označila ho za "nový krok k suverenite" krajiny.

Západoafrický Niger so svojimi 25 miliónmi obyvateľov bol v poslednom období dôležitým partnerom Francúzska v boji proti terorizmu v oblasti Sahelu. Francúzsko má v tejto krajine rozmiestnených približne 1500 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Správy - Pravda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies