Nórske firmy zvyšujú investície do prieskumu ložísk ropy a plynu

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Nórske firmy zvyšujú investície do prieskumu ložísk ropy a plynu

OSLO - Prieskum ložísk ropy a zemného plynu bude pokračovať v zotavovaní, aj keď celkový tohtoročný objem investícií zo strany nórskeho ropného priemyslu bol v porovnaní s predchádzajúcim odhadom revidovaný na nižšiu úroveň, než sa čakalo. Uvádza sa to v najnovšej štvrťročnej správe nórskeho štatistického úradu SSB.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo prieskumné aktivity s cieľom otvoriť nové ložiská by mali tento a budúci rok zaznamenať výrazný rast, investície do starších ložísk budú klesať, dodáva sa v správe. Podľa nej investície do oblasti prieskumu a projektových štúdií, čo je kľúčový indikátor výdavkov na čokoľvek v tejto oblasti, od nových vrtov až po seizmické údaje, by mali tento rok dosiahnuť 25 miliárd nórskych korún (2,63 miliardy eur) a v budúcom roku vzrásť na 33,3 miliardy NOK.

 

Celkové investičné plány nórskych firiem na rok 2018 však boli v porovnaní s prognózou z februára mierne znížené o 2,1 %. V súčasnosti odhad predstavuje 156,5 miliardy NOK. Oproti roku 2017 to však stále znamená rast, a to o 1,4 %.

 

Ekonómovia uviedli, že zníženie celkových plánovaných investícií na tento rok oproti prognóze z februára je o niečo výraznejšie, než čakali, predpokladajú však, že v neskoršom období firmy svoje plány upravia smerom nahor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies