Rázny krok Instagramu: Na lajky pod fotkami zabudnite

NETKY.SK • 20 Júl 2019, 8:12 • 2 min
Rázny krok Instagramu: Na lajky pod fotkami zabudnite

BRATISLAVA - Instagram sa rozhodol v niektorých krajinách na skúšku skryť počet lajkov pri jednotlivých príspevkoch.

slovakia

left justify in out

Ich cieľom je znížiť "tlak" na používateľov. V súčasnosti ľudia vidia aktuálny počet tých, ktorým sa páčil ich post, zatiaľ čo v novej skúšobnej verzii uvidia len meno jedného z nich s dodatkom "a ďalší". Dôvodom tohto kroku sú obavy, že sociálne siete prispievajú k znižovaniu sebavedomia a pocitom menejcennosti medzi mladými ľuďmi. Počet lajkov pri vlastných príspevkoch si však budú môcť ľudia aj naďalej skontrolovať.

Instagram už v máji spustil podobný test v Kanade a teraz nasledujú Austrália, Nový Zéland, Írsko, Taliansko, Japonsko a Brazília, vyjadrila sa spoločnosť pre BBC.

"Dúfame, že test odstráni tlak na ľudí, koľko majú lajkov, aby sa mohli sústrediť na zdieľanie toho, čo majú radi," uviedla v stanovisku Mia Garlick z pobočky Facebooku pre Austráliu a Nový Zéland. Cieľom je podľa nej, aby používatelia necítili neustály tlak z posudzovania.

Test podľa Instagramu neovplyvní počítadlá pre podnikateľov. Používatelia tiež budú môcť vidieť zoznam ľudí, ktorí lajkli príspevok niekoho iného, keď si naň kliknú.

Štúdie naznačujú, že tento druh okamžitej odozvy môže ľuďom pomôcť zvýšiť sebavedomie, no zároveň ho môže znížiť tým, ktorí dostanú menej lajkov. Sociálne médiá majú tiež podľa výskumov vplyv na psychické zdravie, najmä medzi mladými.

Instagram tento mesiac predstavil aj prvý z pripravovanej série nástrojov, ktoré by mali pomôcť bojovať proti šikane na platforme.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona