Nobelovu cenu za literatúru získal čínsky spisovateľ Mo Jen

NETKY.SK • 11 Október 2012, 14:22 • 2 min
Nobelovu cenu za literatúru získal čínsky spisovateľ Mo Jen

Nobelovu cenu za literatúru získal čínsky spisovateľ Mo Jen - Zaujímavosti Laureátom tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru sa dnes stal 57-ročný čínsky spisovateľ Mo Jen. V Štokholme to oznámila švédska Kráľovská akadémia vied.

slovakia

left justify in out

img

 Laureátom tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru sa dnes stal 57-ročný čínsky spisovateľ Mo Jen. V Štokholme to oznámila švédska Kráľovská akadémia vied.

Nobelov výbor ocenil "halucinačný realizmus" čínskeho autora, v ktorého tvorbe sa "prelínajú ľudové príbehy s históriou a súčasnosťou".

Držiteľ tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru získa finančnú prémiu osem miliónov švédskych korún (930.000 eur).

Laureát prestížneho literárneho ocenenia sa narodil v provincii Šan-tung ako Kuan Muo-jie. Mo Jen je jeho pseudonym, ktorý znamená "nevrav". Autor si ho vybral v čase, keď slúžil v armáde a nechcel, aby sa o jeho spisovateľskej tvorbe niekto dozvedel a údajne aj preto, že vo svojich knihách chcel hovoriť viac, ako by Číňania radi počuli. Je autorom vyše stovky krátkych príbehov a množstva noviel. Patrí medzi najprekladanejších čínskych spisovateľov v zahraničí.

Tajomník švédskej Kráľovskej akadémie vied Peter Eglund, ktorý oznámil víťaza tohtoročnej ceny, uviedol, že sa skontaktoval s čínskym spisovateľom. Ten údajne povedal, že je veľmi šťastný, no zároveň vystrašený.

Nobelovu cenu za literatúru už v minulosti, v roku 2000, získal iný Číňan Kao Sing-ťien, ktorý však nie je občanom Čínskej ľudovej republiky, ale emigrant s občianstvom francúzskym. Peking vydávanie jeho kníh, kriticky namierených voči režimu, zakázal a od udelenia Nobelovej ceny sa dištancoval. Teraz sa očakáva priaznivejšie prijatie ocenenia zo strany čínskej vlády, komentovala agentúra AP.

Mo Jen zažiaril prvýkrát svojím románom z roku 1987 nazvaným Červený cirok, ktorý je príbehom lásky odohrávajúcom sa vo vidieckom prostredí počas vojny s Japonskom. Stal sa predlohou vojnového filmu Červené pole, za ktorý získal režisér I-mou Čang na medzinárodnom festivale v Berlíne hlavnú cenu v roku 1988.

Štýl Mo Jena označujú často kritici aj termínom čínsky magický realizmus a prirovnávajú ho k autorom ako Franz Kafka a Joseph Heller.

V ostatných piatich ročníkoch odovzdávania prestížnych cien dominovali európski spisovatelia, naposledy švédsky básnik Tomas Tranströmer.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies