Tip na film: Constantine sa vrátil z pekla a vie o tom viac než dosť

NETKY.SK • 25 Október 2021, 19:10 • 2 min
Tip na film: Constantine sa vrátil z pekla a vie o tom viac než dosť

“Uveríš mi, ak ti poviem, že Boh a diabol spolu uzatvorili stávku, v ktorej sa hrá o duše celého sveta?”

slovakia

left justify in out

Už je to nejaký rok, čo na plátna kín zamieril akčný titul, ktorý námetovo čerpá z komiksovej predlohy Hellblazer a hlavnú úlohu zohráva večný súboj medzi nebom a peklom o nadvládu na Zemi.  

 

 

Keanu Reeves v úlohe Johna Constantina, ktorého prácu najlepšie vystihuje označenie “vymetač démonov”, je stávka na istotu. Ako dieťa dostal dar - skôr zdroj utrpenia a všetkých nasledujúcich problémov. 

 

Constantine vidí medzi smrteľníkmi anjelov a démonov, posluhovačov vyššej moci, ktorí sa po svete pohybujú v mene Boha a diabla. Nemôžeme očakávať, že by boli rodičia nadšení, takže sa snažia Johna liečiť, čoho má on po určitom čase naozaj dosť a rozhodne sa pre samovraždu.

 

Ako isto vieme, samovražda je smrteľným hriechom a John sa dostane do pekla na dve minúty. Boh má pre každého plán, a tak bol John vrátený naspäť na zem. Aby sa striasol  smrteľného hriechu, zabíja démonov, aby sa po smrti (ktorá mu stúpa na päty) dostal do neba.  

 

img

 

Šepká sa, že po jeho dušu si príde sám kráľ pekla. Teraz, keď jeho pľúca vypovedajú službu vďaka závislosti na cigaretách, dozvie sa od lekárov jediné – zomrie mladý a  bude to celkom skoro.  

Do príbehu vtrhne policajtka Angela s podobným príbehom, ktorej sestra spácha samovraždu, s čím sa nedokáže zmieriť. Možno to nebola samovražda, ale len začiatok snahy o to, aby peklo konečne prevzalo nadvládu nad svetom. John Constantine sa tak púšťa do vyšetrovania. 

 

img

 

Filmov s náboženskou tematikou, ktoré mnohokrát vyobrazujú boj kňaza vyzbrojeného len krížom proti démonom, je už naozaj mnoho a mnohé sú si podobné. Constantine však nie je obyčajné klišé, neuvidíme len kríže, ale taktiež veľa zaujímavých zbraní a účinky svätenej vody sú vyobrazené inak, než ich poznáme z obdobných filmov.  Samotný scenár síce nevyhral Oscara a nemôžu za to len neprirodzené dialógy. 

 

img

 

V súvislosti s týmto počinom sa dosť hovorilo o schopnostiach režiséra Francisa Lawrenca, ktorého meno bolo dovtedy spojené iba s hudobnými videoklipmi. Odhliadnuc od toho je film štylizovaný do roviny, kedy neexistuje nikto odvážnejší a drsnejší než John Constantine. Filmu chýba poriadny spád, a tak sa stretávame s vysvetleniami, ako funguje peklo s dávkou cynizmu.   

 

Constantine nebude najlepšia komiksová adaptácia, ani najlepší ezoterický, či okultistický film, ale určite si svoje miesto na obrazovkách nájde aj dnes vďaka neopozeranému príbehu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies