NHL: Prvé finále pre Pittsburgh, lekcia obhajcu trofeje z efektivity

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 08:17 • 2 min
NHL: Prvé finále pre Pittsburgh,  lekcia obhajcu trofeje z efektivity

Pittsburgh - Hokejisti Pittsburghu Penguins zdolali v noci na utorok v prvom súboji finále play off NHL Nashville Predators 5:3 a ujali sa vedenia v sérii hranej na štyri víťazné zápasy. Obhajca Stanleyho pohára premárnil trojgólový náskok, napokon však vydrel triumf vďaka presnému zásahu Jakea Guentzela z 57. minúty. Na výhru stačilo Penguins iba 12 striel, čo je najnižší počet zo strany jedného tímu v doterajšej histórii finálových zápolení. Záverečné boje o pohár pokračujú druhým duelom v noci na štvrtok opäť na ľade Pittsburghu.

slovakia

left justify in out

Fínsky brankár Pekka Rinne bol počas vyraďovacích bojov veľkou oporou Predators, v prvom finálovom súboji však svoje mužstvo nepodržal, keď z 11 striel inkasoval štyrikrát. Hostia mali aj kusisko smoly, jeden gól si dali sami, záverečný dal Nick Bonino do prázdnej bránky pri súperovej neúspešnej power play.

 

Penguins profitovali z výbornej streleckej efektivity, v prvej tretine v priebehu 4 minút a 11 sekúnd nasúkali hosťom tri góly. Potom však trestuhodne prenechali taktovku zápasu hosťom, v druhej časti neohrozili Rinneho ani raz a od 20. do 57. minúty ťahali neskutočnú sériu 37 minút bez jedinej strely na bránku. Preťal ju až Guentzel 3:17 min. pred koncom a zabezpečil tak domácim šťastné víťazstvo.

 

"Matt Cullen predviedol peknú akciu. V takejto fáze zápasu sa snažíte všetko mieriť na bránku. Nemal som veľa času na koncovku, mal som šťastie, že puk skončil v sieti," povedal pre NBC Sports Guentzel, ktorý sa 10. gólom v play off osamostatnil na čele tabuľky strelcov. Dvadsaťdvaročný útočník z nevinnej akcie spasil Pittsburgh, ktorý bol dovtedy pod systematickým tlakom súpera. Od začiatku merania striel v profilige v sezóne 1957/58 sa prvýkrát stalo, že jeden z tímov vo finále o Stanleyho pohár počas jednej tretiny ani raz nevystrelil na bránku. "Boli sme vytrvalí. Tlačili nás, ale dokázali sme nájsť cestu k triumfu. Odolali sme im. Bolo to víťazstvo charakteru," zdôraznil Guentzel, ktorý ukončil osemzápasový strelecký pôst.

 

Prvýkrát v histórii finále Stanleyho pohára použil jeden z tímov tzv. coach's challenge, tréner Pittsburghu Mike Sullivan požiadal o preskúmanie situácie na videu pred strelou P.K. Subbana v 8. minúte ešte za stavu 0:0, gól napokon rozhodcovia neuznali pre ofsajd. Z opakovaného záznamu sa pritom zdalo, že Filip Forsberg mal zadnú korčuľu vo vzduchu vo chvíli, keď ňou prechádzal cez útočnú modrú čiaru. "Dopad tohto momentu a reťaz ďalších udalostí zmenili kurz zápasu," priznal kouč hostí Peter Laviolette.

 

prvý zápas finálovej série play off NHL (o Stanleyho pohár) /na štyri víťazstvá/

PITTSBURGH PENGUINS - NASHVILLE PREDATORS 5:3 (3:0, 0:1, 2:2)

Góly: 16. Malkin (Daley, Crosby), 17. Sheary (Kunitz, Crosby), 20. Bonino (Dumoulin), 57. Guentzel (Cullen, Schultz), 59. Bonino (Kunitz) – 29. Ellis (Subban, Fisher), 51. Sissons (Josi, Järnkrok), 54. Gaudreau (Watson, Fisher). Rozhodcovia: McCauley, Meier - Cherrey, Murphy, vylúčenia: 3:3 na 2 min., presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 18.618 divákov.

 

Zostavy:

Pittsburgh: Murray - Cole, Schultz, Määttä, Daley, Dumoulin, Hainsey – Sheary, Crosby, Kunitz – Kessel, Malkin, Wilson – Rust, Bonino, Rowney – Hörnqvist, Cullen, Guentzel

Nashville: Rinne – Josi, Ellis, Ekholm, Subban, Irwin, Weber – Aberg, Sissons, Forsberg – Neal, Fisher, Arvidsson – Smith, Järnkrok, Gaudreau - Watson, Fiddler, McLeod

/stav série: 1:0/

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies