NHL: Dresy menili Vanek, Iginla a dvakrát Streit, uzávierka bez Slovákov

NETKY.SK • 2 Marec 2017, 08:30 • 2 min
NHL: Dresy menili Vanek, Iginla a dvakrát Streit, uzávierka bez Slovákov

NEW YORK - Záverečný deň transferového obdobia v zámorskej NHL bol chudobný na výmeny a priniesol len zopár zaujímavých transakcií. Klubovú príslušnosť zmenili rakúsky útočník Thomas Vanek, či veteráni Jarome Iginla a Mark Streit, ktorý sa sťahoval hneď dvakrát v priebehu niekoľkých minút. Žiadna väčšia prestupová "bomba" však nevybuchla, výmeny sa nedotkli žiadneho slovenského hokejistu.

slovakia

left justify in out

Pokračoval tak trend z uplynulých rokov. Už vlani bol deň uzávierky nudný a tento rok priniesol iba 18 výmen. Dôvodov je viac, predovšetkým existuje veľa klubov, ktorým napätý platový rozpočet nedovolil robiť rošády. Obavy vzbudzoval aj júnový rozširovací draft, pred ktorým musí každý klub vystaviť niekoľko hráčov pre nového účastníka profiligy Vegas Golden Nights. Väčšinou tak menili kluby nepotrebných hráčov, ktorým po sezóne vypršia zmluvy.

 

Za jeden zo zaujímavejších trejdov možno označiť odchod Vaneka z Detroitu na Floridu, ktorá tak vystužila svoj útok pred záverečnými bojmi o play off. Panthers získali elitného krídelníka výmenou za obrancu Dylana McIlratha a podmienenú voľbu v 3. kole tohtoročného draftu NHL. Na základe dohody klubov bude Detroit stále vyplácať Vanekovi polovicu jeho 2,6-miliónového platu. Tridsaťtriročný Rakúšan bol s 38 bodmi (15+23) druhým najproduktívnejším hráčom Red Wings, hoci odohral v tejto sezóne iba 48 zápasov. Syn slovenskej matky a českého otca má v základnej časti NHL na konte dokopy 865 stretnutí a 687 bodov vďaka 331 gólom a 356 asistenciám.

 

Pôsobisko zmenil aj Iginla, ktorý sa z posledného tímu tabuľky Colorada presťahoval do Los Angeles. "Králi" za 39-ročného krídelníka obetovali podmienenú voľbu v 4. kole budúcoročného draftu. Iginla musel zrušiť klauzulu o zákaze výmeny, aby mohli kluby transakciu zrealizovať. Na základe dohody bude Colorado stále vyplácať hráčovi polovicu jeho platu. Kings veria, že niekdajší kanonier Calgary, Pittsburghu či Bostonu si zaspomína na svoje slávne časy a pomôže kalifornskému tímu k postupu do vyraďovačky.

 

Iginla si v Los Angeles vyberie nové číslo dresu. Jeho obľúbenú dvanástku totiž nosí v mužstve Gáborík. Kanaďan potvrdil, že si ju nebude od slovenského útočníka žiadať. "Spýtam sa mojich detí a vyberieme nové zábavné číslo," citovali Iginlu zámorské médiá. "Už sa neviem dočkať prvého štartu v drese Kings. Niet pochýb, že Colorado má vo svojom kádri kopec mladých nádejných hráčov a čoskoro pôjde celé mužstvo výkonnostne hore. Ja však nemám toľko času. Vážim si šancu, ktorú som dostal, môžem hrať zápasy, v ktorých o niečo pôjde," dodal Iginla, ktorý odkrajuje poslednú sezónu zo svojej trojročnej zmluvy na 16 miliónov dolárov.

 

Rušný deň zažil skúsený švajčiarsky obranca Mark Streit, ktorý sa sťahoval hneď dvakrát. Najprv ho Philadelphia poslala do Tampy Bay za Fína Valtteriho Filppulu a dve voľby v tohtoročnom vstupnom drafte. V tíme Lightning sa však dlho neohrial, vzápätí ho "blesky" vymenili do Pittsburghu za právo výberu v 4. kole draftu 2017. Z atypickej transakcie vyťažili všetky tri kluby - Tampa získala tri draftové voľby a vytvorila si dostatok priestoru pred platovým stropom, aby mohla podpísať nové kontrakty so svojimi mladými hráčmi, Philadelphia bojujúca o play off angažovala zaujímavú posilu do ofenzívy a obhajca Stanleyho pohára Pittsburgh zasa pred blížiacou sa vyraďovačkou vystužil zraneniami zdecimovanú obranu. Tridsaťosemročný Streit v NHL hral za Montreal a NY Islanders, vo Philadelphii pôsobil od roku 2013, v aktuálnom ročníku nazbieral v 49 súbojoch 21 bodov (5+16).

 

Montreal posilnil svoj útok o Dwighta Kinga a Andreasa Martinsena. Drew Stafford putoval z Winnipegu do Bostonu, P.A. Parenteau z New Jersey do Nashville. Aktívne bol pred uzávierkou Colorado, ktoré sa okrem Iginlu a Martinsena zbavilo aj Joea Whitneyho a Codyho Corbetta. Svoje najväčšie esá Matta Duchenea a Gabriela Landeskoga však nevymenilo, generálny manažér Joe Sakic totiž nedostal adekvátnu protihodnotu a bude tak čakať do leta. Vtedy budú mať kluby viac manévrovacieho priestoru na potenciálne trejdy.

 

Prekvapením je, že dres nezmenil ani český krídelník Radim Vrbata, ktorý dohrá sezónu v Arizone. Farbám Coyotes zostáva naďalej verný ostrieľaný Shane Doan, napriek špekuláciám o jeho možnom odchode. Výmeny sa nedočkal ani brankár Pittsburghu Marc-Andre Fleury. St. Louis, Vancouver, San Jose, NY Islanders a ani Minnesota neurobili v záverečných hodinách pred uzávierkou žiadnu transakciu. Výmeny sa nedočkali ani brankár Jaroslav Halák (NY Islanders), Marián Gáborík (Los Angeles) či Tomáš Tatar, hoci ich mená figurovali v minulých dňoch v prestupových prognózach.

 

Prehľad výmen od piatka 24. februára

1. marca:

Kenton Helgeson a 7. voľba v drafte 2019 z Anaheimu do Chicaga za Sama Carricka a Spencera Abbotta

Shane Harper z Floridy do New Jersey za Reeceho Scarletta

Lauri Korpikoski z Dallasu do Columbusu za Dillona Heatheringtona

Drew Stafford z Winnipegu do Bostonu za podmienenú 6. voľbu v drafte 2017

Mark Streit z Tampy Bay do Pittsburghu za 4. voľbu v drafte 2018

Eric Fehr, Steve Oleksy a 4. voľba v drafte 2017 z Pittsburghu do Toronta za Franka Corrada

Curtis Lazar z Ottawy do Calgary za Mikea Kostku, Jyrkiho Jokipakku a druhú voľbu v drafte 2017

P.A. Parenteau z New Jersey do Nashville za voľbu v 6. kole draftu 2017

Mark Streit z Philadelphie do Tampy Bay za Valtteriho Filppulu, 4. voľbu v drafte 2017 a 7. podmienenú voľbu v draftu 2017

Sven Andrighetto z Montrealu do Colorada za Andreasa Martinsena

Mikea McKenna z Tampy Bay do Floridy za Adama Wilcoxa

Justin Fontaine z New York Rangers do Edmontonu za Taylora Becka

Kyle Quincey z New Jersey do Columbusu za Daltona Prouta

Dwight King z Los Angeles do Montrealu za podmienenú 4. voľbu v drafte 2018

Jarome Iginla z Colorada do Los Angeles za podmienenú 4. voľbu draftu 2017

Thomas Vanek z Detroitu na Floridu za Dylana McIlratha a podmienenú 3. voľbu v drafte 2017

Joe Cannata z Washingtonu do Colorada za Codyho Corbetta

Brendan Ranford z Arizony do Colorada za Joea Whitneyho

 

28. februára:

Steve Ott z Detroitu do Montrealu za 6. voľbu v drafte 2018

Jannik Hansen z Vancouveru do San Jose za podmienenú 4. voľbu v drafte 2017

David Desharnais z Montrealu do Edmontonu za Brandona Davidsona

Johnny Oduya z Dallasu do Chicaga za Marka McNeilla a podmienenú 4. voľbu v drafte 2018

Mat Bodie z New York Rangers do Buffala za Daniela Catenacciho

Viktor Stalberg z Caroliny do Ottawy za 3. voľbu v drafte 2017

Brendan Smith z Detroitu do New York Rangers za 2. voľbu v drafte 2018 a 3. voľbu v drafte 2017

Kevin Shattenkirk a Pheonix Copley zo St. Louis do Washingtonu za Zacha Sanforda, Brada Malonea, 1. voľbu v drafte 2017 a podmienenú 2. voľbu v drafte 2019

 

27. februára:

Alex Burrows z Vancouveru do Ottawy za Jonathana Dahlena

Jordie Benn z Dallasu do Montrealu za Grega Pateryna a 4. voľbu v drafte 2017

Brian Boyle z Tampy Bay do Toronta za Byrona Froesea a 2. voľbu v drafte 2017

Teemu Pulkkinen z Minnesoty do Arizony za budúce vyrovnanie

 

26. februára:

Martin Hanzal, Ryan White a 4. voľba v drafte 2017 z Arizony do Minnesoty za Graysona Downinga, 1. voľbu v drafte 2017, 2. voľbu v drafte 2018 a podmienenú voľbu v roku 2019

Ben Bishop a 5. voľba v drafte 2017 z Tampy Bay do Los Angeles za Petra Budaja, Erika Černáka a 7. voľbu v drafte 2017 a podmienenú voľbu v drafte 2017

 

25. februára:

Jeremy Morin z Tampy Bay do Arizony za Stefana Fourniera

 

24. februára:

Tomáš Jurčo z Detroitu do Chicaga za 3. voľbu v drafte roku 2017

Patrick Eaves z Dallasu do Anaheimu za podmienenú 2. voľbu v drafte 2017

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies