Nemecký archív uverejnil dokumenty o obetiach nacistov

NETKY.SK • 19 November 2019, 17:30 • 2 min
Nemecký archív uverejnil dokumenty o obetiach nacistov

BERLÍN - Medzinárodné centrum pre nacistické perzekúcie dnes zverejnilo na internete okolo 850-tisíc dokumentov s informáciami o desiatich miliónoch ľudí, ktorí boli perzekvovaní nacistami pred a počas 2. svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Medzi rokmi 1933 až 1945 bolo v mene nacistickej vlády deportovaných a zavraždených niekoľko miliónov ľudí. Jeden z najväčších archívov zločinov spáchaných nacistami bol založený v Arolsene s cieľom pomôcť nájsť nezvestné osoby a objasniť osudy obetí nacizmu. V tomto archíve sa nachádza viac ako 30 miliónov dokumentov, kartoték a zoznamov obetí holokaustu a väzňov koncentračných táborov, zahraničných väzňov a ich pozostalých

 

img

 

Arolsenské archívy, uchovávajú všetky dokumenty, ktoré sa zachovali po páde nacistického Nemecka a boli pod dohľadom spojeneckých mocností zozbierané po celom Nemecku v rokoch 1945 a 1946.


Činnosť centra, ktoré sídli v nemeckom meste Bad Arolsen, sprevádzali v minulosti kontroverzie spojené s obvineniami, že dokumenty odmieta sprístupniť verejnosti. Centrum pritom na svoju obhajobu až do roku 2008 uvádzalo, že sa v tejto veci len riadi nemeckými zákonmi, ktoré v rámci ochrany súkromia umožňujú sprístupniť verejnosti archívne informácie o konkrétnych osobách až sto rokov po ich smrti. Informácie o viac ako desiatich miliónoch ľudí sú už dostupné na internete. 

 

img

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies