Von der Leyenová v Kyjeve potvrdila prípravu 11. balíka sankcií EÚ

NETKY.SK • 9 Máj 2023, 17:30 • 2 min
Von der Leyenová v Kyjeve potvrdila prípravu 11. balíka sankcií EÚ

BRUSEL / KYJEV - EÚ naďalej robí všetko, čo je v jej silách, aby narušila vojnovú mašinériu ruského prezidenta Vladimira Putina. To je aj cieľom pripravovaného 11. balíka sankcií proti Rusku.

slovakia

left justify in out

naďalej robí všetko, čo je v jej silách, aby narušila vojnovú mašinériu ruského prezidenta Vladimira Putina. To je aj cieľom pripravovaného 11. balíka sankcií proti Rusku. Uviedla to v utorok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

 

"Spolu s našimi medzinárodnými partnermi a skupinou G7 sa zameriame na potlačenie obchádzania prijatých sankcií," upozornila. Nové opatrenia majú za cieľ sprísnenie doterajších sankcií o ďalšie produkty z oblasti vyspelých technológií a výroby lietadiel, ktoré smerujú do Ruska cez tretie krajiny. Komisia odporúča tiež nový nástroj na boj proti obchádzaniu sankcií. Členským krajinám umožní postihovať vývoz tovaru do tretích krajín, ktorý napokon končí v Rusku. Tretím prvkom tohto balíka je návrh zakázať tieňové subjekty z Ruska a tretích krajín, ktoré zámerne obchádzajú protiruské sankcie uvalené EÚ.

 

img

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

 

Európska únia tiež zopakovala, že doteraz prijatých desať balíkov sankcií EÚ voči Rusku pomáha obmedzovať príjmy Putinovej vojnovej mašinérie. EÚ napríklad znížila dovozy z Ruska o dve tretiny voči stavu spred vojny, čo Rusko pripravilo o značné príjmy. Šéfka eurokomisie pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy. Ocenila, že aj Ukrajina sa rozhodla vyhlásiť 9. máj za Deň Európy. Zdôraznila, že "Kyjev ako hlavné mesto Ukrajiny je bijúcim srdcom dnešných európskych hodnôt". S odkazom na rokovania so Zelenským uviedla, že prvou prioritou pre EÚ je zaistiť rýchle a dostatočné dodávky delostreleckej munície pre Ukrajinu.

 

Ďalšou témou bola finančná podpora pre Ukrajinu. Na bežný chod ukrajinského štátu poskytne Únia tento rok 18 miliárd eur. Vyplatených už bolo šesť miliárd eur. Podľa šéfky EK však treba hovoriť aj o zaistení finančnej podpory po roku 2023. Von der Leyenová podporila integračné ambície Ukrajiny a ocenila, že Kyjev aj napriek vojne intenzívne pracuje na siedmich odporúčaniach, ktoré v prípade splnenia umožnia spustenie prístupového procesu. Zelenskyj pripomenul šéfke EK nevyhnutnosť pokračovať v prevoze ukrajinského obilia cez územie EÚ. Von der Leyenová uviedla, že urobí všetko pre to, aby sa ukrajinské produkty dostali na svetové trhy, čo znamená zachovanie takzvaných koridorov solidarity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona