Neznámi ľudia zatarasili v Kyjeve vchod do zastúpenia EÚ

NETKY.SK • 10 December 2013, 13:36 • 2 min
Neznámi ľudia zatarasili v Kyjeve vchod do zastúpenia EÚ

KYJEV - Desiatky ľudí dnes v Kyjeve prehradili vchod do budovy zastúpenia Európskej únie na Ukrajine. V súvislosti s tým sa ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí obrátilo so žiadosťou o pomoc na rezort vnútra, ktorý k budove vyslal policajný oddiel. Informovali o tom ukrajinské i ruské tlačové agentúry.

slovakia

left justify in out

Skupina približne 80 ľudí okoloidúcim rozdávala letáky a v angličtine sa v nich sťažovala na chaos na Ukrajine, ktorý podľa nich nastal v súvislosti s blokádou vládnych budov zo strany proeurópsky ladených demonštrantov. Ukrajinské médiá informovali, že nie je jasné, k akej politickej strane sa neznámi ľudia hlásia. Agentúra RIA Novosti medzičasom uviedla, že aktivisti opozičnej strany UDAR, na čele ktorej je šampión v boxe Vitalij Kličko, sa zastúpenie EÚ vybrali "oslobodiť".

Tlačová služba strany UDAR označila ľudí blokujúcich vchod do zastúpenia EÚ za provokatérov, ktorí dostali špeciálne školenie na činnosť počas masových akcií. Ukrajinská polícia a zásahové jednotky v noci nadnes rozobrali väčšinu barikád, ktoré protivládni demonštranti postavili od uplynulého víkendu vo vládnej štvrti v centre Kyjeva. V rukách demonštrantov je však ešte stále kyjevská radnica, dom odborov a jeden z palácov v centre mesta. 

Atmosféra v stanovom tábore prívržencov opozície vybudovanom na Námestí nezávislosti je pokojná, a to aj napriek policajným posilám v celom meste: z pódia zaznieva hudba, aktivisti sa stravujú v poľnej kuchyni, prítomní sú aj kňazi, ktorí s aktivistami diskutujú o politickej situácii i morálke.

Jeden z demonštrantov pre agentúru AP povedal, že ľudia zostanú na Námestí nezávislosti, zvanom aj Majdan, dovtedy, kým si prezident Viktor Janukovyč neuvedomí a neuzná, že "existuje aj iná Ukrajina, európska, ktorá nechce ísť s Ruskom". Rokovania so zástupcami opozície dnes absolvovala predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová, ktorá sa dnes stretne aj s prezidentom Janukovyčom. Podobný program má i vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a  bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová, ktorá do Kyjeva pricestuje dnes popoludní. 

Hľadanie možných riešení súčasnej krízy bolo aj hlavnou témou dnešného Janukovyčovho rokovania s jeho predchodcami v úrade: Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmom a Viktorom Juščenkom.

Súčasná politická kríza sa prejavila aj v zhoršení ekonomickej situácie v krajine, predovšetkým stavu jej financií. Ukrajinská ekonomika je už totiž viac ako rok v recesii a krajina naliehavo potrebuje pomoc zo zahraničia, aby sa vyhla defaultu. Rokovania s Medzinárodným menovým fondom sú pozastavené, preto sa ukrajinské vedenie snaží údajne získať záchranný úver od Ruska, konštatovala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies