AKTUALIZÁCIA: Igor Matovič: Debata o nájomných bytoch a exekučných amnestiách je skôr snahou odchýliť sa od podstaty.

NETKY.SK • 22 September 2021, 11:06 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Igor Matovič: Debata o nájomných bytoch a exekučných amnestiách je skôr snahou odchýliť sa od podstaty.

BRATISLAVA - Igor Matovič povedal, že debata o riešeniach, ktoré odstránia pochybnosti o spravodlivosti trestnoprávnych procesov a vyšetrovaní závažných trestných činov je prioritou súčasnosti, ďalšie témy, ako napríklad výstavba nájomných bytov, preto musia ísť bokom. Výhrady má aj Remišová. Podľa premiéra Eduarda Hegera musí byť návrh na podporu nájomného bývania kvalitný.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 22. septembra 15:55

"Ja si myslím, že debata o nájomných bytoch a exekučných amnestiách je skôr snahou odchýliť sa od podstaty. Podstata je o zabezpečení spravodlivosti a slobody pre statočných vyšetrovateľov. Podstatou je, aby to 'červené tlačítko', ktoré pán generálny prokurátor použil na to, aby očistil niektorých ľudí spod trestného stíhania, aby sme ho nejakým spôsobom zakonzervovali, zamkli do skrinky," povedal Matovič.

 

img

 

Minister zdôraznil, že hoci je idea výstavby nájomných bytov správna a je súčasťou programového vyhlásenia vlády, predložený návrh nemá podporu odborníkov. Ministerstvo financií aj hnutie OĽANO sú podľa Matoviča otvorené debate, no v súčasnej podobe návrh podporu nemá. "Držím palce Štefanovi Holému, Borisovi Kollárovi aj hnutiu Sme rodina, aby ten svoj návrh dopracovali tak, aby podporu získal." 

 

Výhrady voči predloženej legislatíve má aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Nájomné a najmä štartovacie byty pre mladé rodiny chce podľa nej podporiť aj strana Za ľudí. "Ale koncept musí byt spravený dobre a tak, aby nemal katastrofálny dosah na verejné financie. Toto sú aj naše zásadné pripomienky."

 

img

 

 Aktuálny návrh podľa ministersky narúša integritu daňového systému. Remišová pripomenula, že schémy nájomného bývania fungujú napríklad vo Viedni, a preto by sa Slovensko mohlo týmto riešením inšpirovať.

 

Podľa premiéra Eduarda Hegera musí byť návrh na podporu nájomného bývania kvalitný. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády premiér Eduard Heger. Reagoval tak na vyjadrenia lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára, ktorý v utorok pripustil, že ak koalíciou neprejde výstavba štátnych nájomných bytov, hnutie by mohlo odísť z koalície.

 

"Pre mňa je dôležité, aby sme nájomné byty na Slovensku mali, preto sme si to dali aj do programového vyhlásenia vlády. Pre mňa ako pre premiéra je dôležité pomôcť tejto téme. Na druhej strane, alfou a omegou akéhokoľvek riešenia musí byť kvalita. Vidíme z verejnej diskusie, že riešenie, ktoré máme dnes na stole, nespĺňa parametre plnej kvality," upozornil Heger.

 

img

 

Avizoval, že bude mať budúci týždeň diskusiu s podpredsedom vlády Štefanom Holým, ktorý má tému nájomného bývania na starosti. "Chcem sa ho opýtať, ako chce zabezpečiť kvalitu. Už som s ním viedol niekoľko diskusií, naposledy minulý týždeň, dohodli sme si pokračovanie. Pre mňa je dôležité, aby dal na stôl, do parlamentu riešenie, ktoré bude kvalitné."

 

Upozornil, že aktuálny návrh na podporu nájomného bývania bude prvé roky deficitný. To však neznamená, že sa nemáme takouto cestou vydať. "Áno, je pravda, bolo deklarované, že tento návrh nebude deficitný. Vidíme, že v prvých rokoch určite je. Dôležité je, aby bolo zabezpečené, že budú pribúdať byty pre obyčajných ľudí, ktorí nemajú vysoký príjem alebo nechcú si žiadať o hypotéky. Toto v súčasnom návrhu momentálne nevidím, pretože samotný návrh robí len dve veci - znižuje DPH a hovorí štátu, že má prispievať na bývanie."

 

To podľa neho neznamená, že príde k nárastu bytov. "My potrebujeme, že to, čo sme si nakreslili, sa aj stane. V tomto momente to tak nevidím." 

 

Plénum Národnej rady na aktuálnej septembrovej schôdzi nerozhodne o návrhu zákona, ktorým sa má podporiť výstavba štátnych nájomných bytov. Rokovanie o tomto bode presunuli na októbrovú schôdzu. Požiadal o to predkladateľ návrhu, poslanec Miloš Svrček.

 

"Dôvodom sú predovšetkým stále prebiehajúce a neukončené rokovania k pripomienkam zo strany dotknutých subjektov, ktoré boli predložené v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Verím, že v najbližších dňoch sa sfinalizuje konečný obsah návrhu zákona, ktorý bude prijateľný pre všetky dotknuté strany," priblížil Svrček.

 

Návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania je už v druhom čítaní. Podľa neho výstavba nových nájomných bytov, ktorých nájom by mal byť vďaka štátnej podpore o 30 % lacnejší ako v prípade komerčných prenájmov, by mala byť systémom neutrálnym voči štátnemu rozpočtu aj voči rozpočtu samospráv.

 

Pôvodná správa

"Podstata je 363-ka a spravodlivosť," zdôraznil Matovič. Odborná skupina, pracujúca na riešeniach, ktoré majú pomôcť obnoviť dôveru v právny štát, už má pripravených asi desať riešení. Pred rokovaním vlády to oznámil minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.

 

img

 

To, že komisia má prísť s riešeniami v horizonte niekoľkých dní, potvrdil aj minister obrany Jaroslav Naď. Uviedol, že na možných riešeniach je všeobecný konsenzus. "Otázkou dohody na týchto návrhoch v koalícii," dodal Naď.

 

Prečítajte si: AKTUALIZOVANÉ: Premiér potvrdil, že do bezpečnostných zložiek štátu sa infiltrovala mafia!

 

Vznik pracovnej skupiny oznámila koalícia po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zvolal ju premiér Eduard Heger po tom, ako v minulých dňoch Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a  dočasného riaditeľa inšpekcie.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies