Banskobystrický kraj podpísal zmluvu s firmou, ktorá opraví zdevastovanú cestu pri Muráni

NETKY.SK • 16 Október 2020, 17:25 • 2 min
Banskobystrický kraj podpísal zmluvu s firmou, ktorá opraví zdevastovanú cestu pri Muráni

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a spoločnosť Skanska SK podpísali zmluvu na opravu poškodeného úseku cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou. Stavenisko kraj odovzdá ešte v piatok, aby mohli bezodkladne začať rekonštrukčné práce.

slovakia

left justify in out

Zdevastovaný úsek cesty zrekoštruuje firma za 7,5 milióna eur vrátane DPH. Uviedlo to vedenie BBSK s tým, že jeden pruh cesty bude prejazdný do konca tohto roka.

 

Zhotoviteľ opraví aj obchádzkovú trasu

"Spoločnosť Skanska SK sme vybrali v priamom rokovacom konaní tak, ako nám to odporučili na Úrade vlády SR po konzultácii s Úradom pre verejné obstarávanie. Prioritou pre nás bola serióznosť a história spoločnosti, jej vystupovanie voči subdodávateľom a najmä dostatok voľných kapacít, ktoré sú pre rýchly priebeh prác rozhodujúce," reagoval šéf kraja Ján Lunter.

 

 

Zhotoviteľ bude tiež upravovať dočasnú obchádzkovú trasu cez Národný park Muránska planina, aby bola bezpečná aj v prípade nepriaznivého počasia.

img

 

 

"Stavba je náročná nielen projekčne a technologicky, ale i z pohľadu časového. Je rozdelená na dve etapy a my urobíme všetko pre to, aby sme do 31. decembra tohto roku sprejazdnili úsek medzi Muráňom a Prednou Horou," zdôraznil Ivan Gajdoš, riaditeľ projektu zo spoločnosti Skanska SK.

 

Súvisiaci článok: Vláda finančne pomôže Banskobystrickému kraju. Uvoľní milióny eur na opravu ciest, ktoré strhla voda

 

Vozovku podmyla voda

Prívalové dažde ešte v priebehu júna spôsobili v oblasti Muránskej planiny značné škody. Na týchto miestach podľa radarových odhadov spadlo počas búrok viac ako 130 milimetrov zrážok. 

 

img

 

Na viacerých úsekoch voda úplne podmyla vozovku, čím odrezala mnohých ľudí od okolitého sveta. Vedenie kraja tam po intenzívnych búrkach vyhlásilo mimoriadnu situáciu v obciach Muránska Huta a Muránska Zdychava.

 

Cesta medzi Muráňom a Muránskou Hutou sú úplne neprejazdná a cesta do obce Muránska Zdychava je prejadzná iba v jednom pruhu. Miestni obyvatelia tak musia využívať obchádzkovú trasu, ktorá vedie cez chránené územie Muránskej planiny. 

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: V rieke Muráň našli poslednú z nezvestných žien, ktoré zobrala veľká voda

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies