Neviete kam na výlet počas leta? Navštívte rodisko M.R. Štefánika či jeho mohylu, a odvezte sa krásnym vláčikom

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 12:39 • 2 min
Neviete kam na výlet počas leta? Navštívte rodisko M.R. Štefánika či jeho mohylu, a odvezte sa krásnym vláčikom

Po železničnej trati Jablonica – Brezová pod Bradlom budú opäť premávať vlaky. Pôjde o výletné zážitkové vlaky Štefánik, ktoré pôjdu z Bratislavy cez Trnavu do Brezovej pod Bradlom počas prázdnin štyrikrát.

slovakia

left justify in out

Prvá jazda vlaku Štefánik je naplánovaná už v sobotu 10. júla, ďalšie 31. júla, 7. augusta a 28. augusta. V týchto dňoch pôjde motorový vozeň M 286.018 aj ako Brezovská lokálka z Brezovej pod Bradlom do Jablonice a späť.

 

img

Zážitkové jazdy vlakom organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj. V prípade Brezovskej lokálky je podľa Kataríny Čučkovej z tejto organizácie pre cestujúcich pripravený v kaštieli v Jablonici program pre deti. Pravidelnú osobnú dopravu na viac ako 120-ročnej trati Jablonica – Brezová pod Bradlom zrušili v roku 2003. Železničnú dopravu tu nahradili autobusy, vlaky na trati vidieť len výnimočne. V súčasnosti má trať turistický potenciál, ktorý sa už niekoľko rokov chystá využiť združenie Veterány.eu na sezónnu turistickú dopravu.

 

img


Trať Jablonica – Brezová pod Bradlom dlhá 11,7 kilometra je odbočkou z trate Trnava – Kúty. Asi najviac využívaná bola v polovici minulého storočia, keď po nej podľa odborníka na históriu železníc Marka Englera premávalo až deväť párov vlakov denne.

 

img

 

Dôležitú úlohu však trať zohrala počas mimoriadnych udalostí spojených s osobnosťou generála Štefánika. Po jeho tragickej smrti bolo telo Štefánika privezené 8. mája 1919 do Brezovej pod Bradlom vlakom, neskôr bol vlakom privážaný aj všetok stavebný materiál potrebný na výstavbu mohyly na Bradle.

 

 

Pútavou novinkou mesta Brezová pod Bradlom sa stal "Vláčik Brezováčik", ktorý jazdí každý deň z Námestia generála Milana Rastislava Štefánika na Bradlo a späť so začiatkom od 9:35 do 17:35 v hodinových intervaloch.

 

img

 

Cena obojsmerného lístka je celkom dostupná, pre dospelú osobu je to 5 eur,a deti a dôchodcovia nad 65 rokov zaplatia 3 eurá. Navštíviť môžete i útulné kúpalisko v Brezovej pod Bradlom. 

 

img

 

Neďaleko sa nachádza obec Košariská, ktorá je rodiskom M.R. Štefánika. Kde je Múzeum Milana Rastislava Štefánika. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies