Na Záporožskú jadrovú elektráreň zaútočili dronmi. Jej vedenie obvinilo Ukrajinu

NETKY.SK • 8 Apríl 2024, 08:55 • 2 min
Na Záporožskú jadrovú elektráreň zaútočili dronmi. Jej vedenie obvinilo Ukrajinu

KYJEV - Vedenie Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) tvrdí, že na komplex elektrárne v nedeľu (7. 4.) zaútočili ukrajinské drony. Kyjev sa k tomuto obvineniu zatiaľ nevyjadril, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že jej experti boli o dronovom útoku informovaní. Dodala, že „výbuch bol v súlade s pozorovaniami MAAE“. Zodpovednosť za útok však nikomu nepripísala.

Ruské vedenie ZAES priblížilo, že pri údere nedošlo k žiadnym kritickým škodám a úroveň radiácie v elektrárni bola v normále.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi upozornil na bezpečnostné riziká takýchto útokov, pričom vinu taktiež nikomu nepripísal. „Žiadam vás, aby ste sa zdržali činností, ktoré sú v rozpore s piatimi zásadami MAAE a ohrozujú jadrovú bezpečnosť,“ napísal v príspevku na sociálnej sieti X.

Rusko okupuje ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, takmer od začiatku invázie na Ukrajinu z februára 2022. Odvtedy je elektráreň sporadicky terčom ostreľovania. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia.

ZAES je najväčšia svojho druhu v Európe. Elektrinu nevyrába od 11. septembra 2022 v režime tzv. horúceho vypnutia je len jedna pohonná jednotka, ktorá vyrába elektrinu pre potreby elektrárne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: SITA / AP (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies