Švédska cirkev sa "reformuje“ do znetvorenia. Česi a Švédi ako najväčší neznabohovia Európy (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 24 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Švédska cirkev sa "reformuje“ do znetvorenia. Česi a Švédi ako najväčší neznabohovia Európy (komentár Iva Samsona)

Áno, Česko a Švédsko patria k najpohanskejším zvrhlíkom novej, konzumnej Európy. Islam zasiahol novopečeného člena NATO (od 2023) a stredne starého člena EÚ (od referenda 2005) nepripraveného na moderné sociálne pokušenia. Kedysi vlajková loď európskeho luteránskeho protestantizmu „zdegenerovala“ už aj v teologickej podobe.

slovakia

left justify in out

Kedysi dávno, keď so tam chodieval (lietaval), sme si vždy v piatok vyšli (Uppsala, Stockholm, Sődertőrn) povyraziť. Pivo tam stojí asi desaťkrát viac ako tu, na Slovensku. A to ešte nie ste v Nórsku. Tam sa môže vypitie si piva v parku byť klasifikované ako trestný čin. Krajina samotná (Švédsko) je asi desaťkrát rozľahlejšia ako moja rodná Slovač, obyvateľstva má táto (zatiaľ) konštitučná monarchia dvakrát viac než Slovensko. V roku 2024 dobre okolo 11 miliónov, ak striedmo porátam aj ilegálnych prisťahovalcov. V krčme s modrookými blondiačikmi stále padali vtipy o kráľovskej rodine (manželka kráľa bola verejne známa paroháčka) aj o štátnej luteránskej cirkvi. Vtedy bola ešte štátna, potom ju radšej„deetatizovali“ a namiesto oficiálne uvádzaných počtov veriacich (93% VŠETKÝCH Švédov) ich štatistický prieskum Medlenmar i Svenska Kyrkang, 2022 – prevzaté od Brucea BraweraReforming the Church of Sweden) v minulom roku narátala 52, 8 %. Niektorí z týchto Severanov sa aspoň unúvajú navštíviť na Vianoce alebo Veľkú noc nejaký štíhly luteránsky kostol, inak sú tieto domy božie – na rozdiel od nových mešít a starých synagóg – po celý deň zúfalo prázdne. No pes z útulku by sa zbláznil od nudy.

 

Švédi a kresťanstvo. Ján Amos Komenský by dnes asi skočil pod vlak, tie však vtedy ešte nechodili

Áno, po Nemecku Švédsko, kedysi pilier európskeho luteránskeho protestantizmu, sa akosi „popsulo“. Počas tridsaťročnej vojny strávil legendárny švédsky kráľ, akýsi titulovaný poľný veliteľ, kus svojho života na bojisku, bijúc sa za „svätú luteránsku vieru“. Pred šíkmi svojich vojakov sa nahlas zveril svojmu poradcovi, že si už šesť rokov nevyzul čižmy. Poradca súhlasne prikývol, nepýtal sa na stav ponožkek alebo na plieseň. Certifikovaný hygienik to asi nebol.

O Čechoch netreba písať, tí mali za sebou protireformáciu a barokizáciu, protektorátnu a normalizovanú buzeráciu, ale to by bola dlhá pobielohorská história. Farári jednotlivých cirkví u našich západných susedov sú vraj ešte celkom OK, niektorí vraj dokonca veria aj v Boha. Zopár takých som aj stretol, ale až tak veľa ich nebolo.

J. A. Komenského – zoči voči vojne na Ukrajine – by sme museli v dnešných mierotvorných termínoch označiť ako vojnového štváča. Švédsky magnát Oxenstrejna, taká švédska atrapa jedného francúzskeho kardinála známeho z „Troch mušketierov“, bol pod neustálym tlakom tohto učitaľa národov. Neopustite, pán ríšsky kancelár, našu strednú Európu! Musíme bojovať, nech to stojí, čo to stojí, ide o náboženskú slobodu! Áno, JAK bol vojnový štváč! A ja mu v tom fandím už od puberty.

Ako sa nám obrátilo Švédsko k vlažnému sekularizmu a „stupídnemu ateizmu?

„Termit“ stupídny ateizmus mám z jednej konferencie, kde sa „blysli“ pracovníci Ústavu vedeckého ateizmu v Brne. To práve padol Berlínsky múr a moji brnianski kolegovia v predtuche zániku svojej štátom štedro dotovanej inštitúcie začali tvrdiť, že nie sú „stupídni“ ateisti, ale sú vlastne agnostici, ktorým zatiaľ Boh nepožehnal milosťou byť nestupídnymi ateistami. No nie sú predsa blbí!

V dnešnom kráľovstve SVERIGE to funguje inak. Politicko-stranícka verejnosť sa musela adaptovať na prílev moslimských imigrantov. Prispôsobila sa aj kedysi štátna luteránska cirkev. Pomaly prijíma slogan Boh je väčší (po švédsky„Gud är Storr“, čo vykrikujú (zatiaľ našťastie nie na námestí SNP moslimskí prisťahovalci z arabského sveta. Už ten arabský výkrik každý pozná.„Allah(u) akbar!“ Prednášajú ho muezzíni zo špičiek minaretov, ibaže zabúdajú dodať: A odrezať „im“ hlavy... Tam by Švédi už možno mali presta byť „blbí“.

Zvyšok ľahkomyseľných Švédov má teraz svoju luteránsku pápežku (primasku, primátku?). Je mladá, 62-ročná. Volá sa Antje Jackelén a dotiahla to na titul arcibiskupky môjho obľúbeného mesta Uppsaly. Bakchantské výroky„Gud är Storr“ nie sú jediné, nad ktorými by sa Švédi mali pozastaviť. Ono postaviť Ježiša Krista (pre kresťanov Spasiteľa) na rovnaký tanečné parket ako Proroka Muhammada sa už nedá označiť ako kresťanstvo. Je to ako lízať čokoládu cez papier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Sweden.se (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies