Taliani začínajú od Nového roku s očkovaním proti koronavírusu, proces by mal trvať do jesene

NETKY.SK • 20 November 2020, 10:33 • 2 min
Taliani začínajú od Nového roku s očkovaním proti koronavírusu, proces by mal trvať do jesene

MILÁNO - Väčšina Talianov, ktorí sa chcú dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, by mali dostať vakcíny do septembra budúceho roka. Uviedol to Domenico Arcuri, špeciálny komisár pre otázky týkajúce sa koronavírusu na Apeninskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Prvé dve dávky 
Taliansko by podľa jeho slov malo začať s očkovaním v druhej polovici januára, keďže prostredníctvom nákupného programu Európskej únie by vtedy malo dostať 3,4 milióna dávok vakcíny Pfizer. To je dostatočné množstvo na potrebné dve dávky vakcíny pre približne 1,7 milióna obyvateľov 60-miliónového Talianska.

 

img

 

V úvodnej fáze vakcinácie budú mať prednosť starší občania a osoby s najvyšším rizikom nakazenia sa koronavírusom.

"Bude to najväčšia kampaň na aplikáciu vakcíny, ktorú si môžeme pamätať, nielen v Taliansku, ale v celej Európe a mnohých častiach sveta," uviedol Arcuri počas štvrtkovej tlačovej konferencie v Ríme.

 

img


Komisár očakáva, že Európska lieková agentúra včas vydá spoločnosti Pfizer povolenie, aby sa prvé vakcíny mohli podať v januári. Predpokladá aj schválenie ďalších vakcín proti koronavírusu, ktoré by mali byť poskytnuté všetkým Talianom na dobrovoľnej báze.

 

Prvé pôjdu ťažké prípady 
Talianska vláda bude na základe odporúčaní ministerstva zdravotníctva informovať parlament o poradí, v akom budú rôzne kategórie občanov dostávať dávky hneď po ich dovezení.

 

"Momentálne nevieme, koľko Talianov sa bude chcieť zaočkovať. Dôležitá časť našej populácie by však mala byť zaočkovaná v prvej polovici budúceho roka, v každom prípade však najneskôr do konca tretieho štvrťroka," skonštatoval Arcuri.

 

img

 

Vysoké čísla úmrtnosti 
V doterajšom priebehu pandémie zomrelo v Taliansku viac ako 47 800 ľudí, čo je po Spojenom kráľovstve druhý najvyššie počet v Európe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies