Kolujú informácie o malých čiernych parazitoch v respirátoroch. Ako to naozaj je?

NETKY.SK • 1 Apríl 2021, 14:55 • 2 min
Kolujú informácie o malých čiernych parazitoch v respirátoroch. Ako to naozaj je?

Tisíce ľudí zdieľajú hoax o pohybujúcich sa malých čiernych „niťkách“, ktoré sa pohybujú v respirátore, možno ste ich dokonca videli na vlastné oči.

slovakia

left justify in out

Ľudia tieto videá a fotky zdieľajú s tým, že sa jedná o parazity, ktoré sa nazývajú Vlasovce. Čo sú vlasovce? Sú to parazitické hlístovce, ktoré žijú v spojive a v cievnej sústave stavovcov.  Samice sú živorodé, larvy žijú v krvi, ktorú nasaje medzihostiteľ, napríklad kliešte, či hmyz. V jeho tele sa larvy naďalej vyvíjajú. Pri ďalšom nasatí krvi zo stavovcov prechádzajú do ich organizmu. Vlasovec medinský je rozšírený od Indie po Egypt a v celej Afrike.

 

Spôsobuje zhrubnutie podkožného väziva a vznik nádoru. Samička sa vo chvíli, keď príde koža do styku s vodou, prerazí stenu nádoru a kladie do vody vajíčka. Medzihostiteľmi Vlasovcov sú drobné sladkovodné kôrovce.

 

img

 

K infikovaniu prichádza po vypití vody s vajíčkami. Vlasovec miazgový je v Afrike pôvodcom elefantiázy, tzv. slonej choroby, človeka. Vlasovce žijú v lymfatických cievach a uzlinách, bránia prietoku lymfy. Tu sa združujú do klbiek, upchávajú miazgové cievy, alebo uzliny, a dráždia okolité tkanivo. Výsledkom sú nádory a neskôr zapuzdrené miesta. Keďže miazga nemôže náležite cirkulovať, hromadí sa tkanivový mok v orgánoch a nakoniec dochádza k obrovským opuchom, zdúreninám a deformáciám niektorých častí tela. Známe sú zdúreniny vážiace až štyridsať kilogramov. Prenášačmi sú rôzne druhy komárov. Vlasovec očný sa vyskytuje v západnej Afrike a prenášajú ho ovady. Môže sa dostať do podkožného väziva človeka, kde by následne mohol vyvolať vznik hrčovitých nádorov. U Európanov napáda aj očné spojivo.

 

Názor odborníka

Podľa parazitológa Tomáša Scholza by ľudia nemali panikáriť "Je to nezmysel, Vlasovec existuje na niekoľko málo miestach, niekde v Afrike, vyskytuje sa u psov a vôbec nie u ľudí,“ povedal pre TV Nova. Podľa neho ide o jedného z mála parazitov, ktoré sa podarilo takmer vyhubiť. V roku 1989 podľa neho evidovali 900-tisíc ľudských prípadov, no v roku 2017 ich bolo už len 24. „Sú tri zostávajúce krajiny, to sú Čad, Etiópia a Južný Sudán, a tam nenapáda ľudí, ale psy“ vysvetlil parazitológ. Dodal, že tento parazit u nás nie je a nemá sa ako prenášať. "Viac by som sa bál baktérií. Niektoré môžu byť patogénne, keď sa rozmnožia,“ varoval. To sa týka hlavne prípadov, kedy ľudia nosia jeden respirátor dlhšiu dobu bez dezinfekcie.

 

Odborníci vyvracajú spolu s políciou mylné informácie pravideľne. "V súčasnosti pripravujeme testy, aby sme ľuďom ukázali, čo všetko sa behom používania môže  na respirátore zachytiť," uviedla Jana Nebesářová z Akadémie vied Českej republiky, pre TV Nova. V prípade respirátorov zrejme ide o rovnaký prípad, ktorý už minulý týždeň popísali vedci z Biologického centra Akadémie vied ČR. Podľa nich ide o malé čiastočky, či chumáče prachu.

 

Respirátory a hoaxy

Polícia na sociálnej sieti uviedla, že respirátory to majú v poslednej dobe veľmi ťažké. "Dezinformátori ich rituálne podpaľujú, vedia v nich nájsť červíkov, ktorých ale následne utopia vo vode, aby víťazoslávne zistili, že respirátory neprepúšťajú vodu, čo znamená, že sa v nich nedá dýchať," napísala polícia.

 

img

 

Video, publikované profilom Světa Valeri má takmer 10 000 zdieľaní. Čo je podľa polície hrôzostrašné číslo. Žena na videu ukazuje respirátor FFP2 s komentárom, že veľa ľudí pozoruje lupou parazity v respirátoroch, tie asi pravdepodobne nepozorovane preskočili z antigénových testov na respirátory. Žena potom naleje do respirátora vodu s komentárom, že cez respirátor neprešla ani kvapka vody, tak či cez neho vlastne prejde vzduch. Respirátor dokonca prirovnáva k igelitovému vrecúšku. Ako spomína polícia v inom statuse o červíkoch na antigénových testoch, "v priebehu niekoľkých týždňov prešli slovenskí konšpirátori pri dezinformáciách o antigénových testoch plynule od čipovania až k červíkovi".

 

 

"Video je upravené z troch nezávislých častí. V úvode videa je fotka testu a až potom začína video. To znamená, že sa v podstate vôbec nemusí jednať o tú istú vec. Muž vo videu totiž s údajným antigénovým testom nijako nemanipuluje, neukazuje, či naozaj vec pod mikroskopom patrí k antigénovému testu," napísala polícia. Štruktúra vecí zachytených pod mikroskopom v úvode a na konci videa tiež nie je rovnaká. V čase cca 0:16 je vidieť, že sa jedná o určité vlákna. Na konci videa však vidno mikroorganizmus. Nie je zrejmé kde ho autor videa vzal, pretože tieto zábery predchádzajú záberom v úvode videa. Nejedno video na platforme YouTube poukazuje na "červy" v respirátoroch. Sú to však podľa odborníkov naozaj iba nečistoty.

 

 

Pozreli sme sa aj na iné tvrdenia. Jedno sme našli na webe aeronet.cz, kde je uvedené, že na záberoch z videa je zachytené, že rúška a testy vyrobené v Číne sú kontaminované morgellonmi, vláknovými robotickými polymerovými červíkmi vyvinutými v americkom inštitúte. Možno ich vraj vytlačiť na 3D tlačiarni.  Rozšíriť hoaxy nie je vôbec ťažké! Konšpirátorov je veľa a nemali by sme sa nimi nechať zmanipulovať. Používajme zdravý rozum.

 

V Českej republike člen Rady vlády pre ľudské práva Kumar Vishwanathan dokonca  podľa portálu romea.cz urobil kontrolu respirátorov, následne zverejnil na sociálnej sieti výsledky. Neobjavil nič závadné. "Nosia ich milióny ľudí na svete a nikto sa s tým nestretol," skonštatoval Kumar podľa portálu. "Respirátory musia spĺňať všetky požiadavky a smernice stanovené nariadením Európskeho parlamentu a Rady 2016/425 o osobných ochranných prostriedkoch, inak by nemohli získať prístup na európsky trh. Pred uvedením na trh museli prejsť testovaním a nezávislé testy následne potvrdili ich bezpečnost," citoval ministerstvo zdravotníctva portál TA3.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies