Nepotrebné lieky treba zaniesť do lekárne a ich vonkajší obal recyklovať

NETKY.SK • 2 Máj 2022, 09:16 • 2 min
Nepotrebné lieky treba zaniesť do lekárne a ich vonkajší obal recyklovať

BRATISLAVA – Nespotrebované lieky alebo lieky po uplynutí času spotreby by ľudia nikdy nemali vyhadzovať do koša či splachovať. Vo vnútornom obale ich treba zaniesť späť do lekárne, vonkajší obal možno klasicky recyklovať.

slovakia

left justify in out

Pripomína to Slovenská lekárnická komora (SLeK) v rámci odporúčaní, ako správne likvidovať nepotrebné lieky.

 

„Pacient môže nespotrebované lieky zaniesť naspäť do ktorejkoľvek lekárne, kde ich prevezme vyškolený farmaceutický zamestnanec. Následne sú spracované adekvátnym spôsobom, ktorý kontroluje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL),“ doplnil riaditeľ ŠÚKL Peter Potúček.

 

img

 

Do lekárne podľa lekárnikov patria nespotrebované tablety, kapsuly a čapíky v blistroch, sirupy a kvapky vo fľaštičkách, masti, krémy a gély v tubách a téglikoch. Tiež použité injekčné striekačky so zatavenou ihlou, inzulínové perá a ampulky injekčných roztokov.

 

img

 

„Vonkajšia papierová krabička sa triedi bežným spôsobom. To platí v prípade humánneho aj veterinárneho lieku,“ uviedli lekárnici. Naopak, do lekárne nepatria zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny, výživové doplnky, detská výživa, kozmetické výrobky ani iný sortiment zakúpený v lekárni, ktorý nie je liekom.

 

Možno vás zaujme: Vplyv bielkovín na dlhovekosť a stres



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies