Legendárny Jozef Kroner sa vrátil do Sabinova ako Tóno Brtko

NETKY.SK • 15 August 2021, 16:57 • 2 min
Legendárny Jozef Kroner sa vrátil do Sabinova ako Tóno Brtko

Mesto Sabinov má novú sochu pred symbolickým obchodom na korze. Zobrazuje Tóna Brtka v životnej veľkosti. Jozef Kroner totiž stvárnil túto postavu v oskarovom filme Obchod na Korze.

slovakia

left justify in out

Kým sa  filmári rozhodli natočiť Oscarový film na motívy skutočného príbehu z prostredia Slovenského štátu práve v Sabinove, preskúmali viaceré miesta.  "Ako najvhodnejšie mesto na exteriéry sa hodilo Sabinov kvôli tomu, že sa tu zastavil čas. Za 22 rokov sa tu nič zásadné neudialo z hľadiska architektúry socialistického realizmu, " povedal hovorca mesta Juraj Vrábel pre Tv Joj.

 

 

 

Navštíviť tu môžete virtuálny chodník, ktorý pomocou QR kódov odhaľuje konkrétne miesta nakrúcaných scén. Filmári vrátili námestie do čias Slovenského štátu a toho, ako gardy napomáhali so židovským transportom. Pamiatkou na to je socha filmového Tóna Brtka, autorom ktorej je Sabinovský výtvarník Juraj Karniš.

 

img

 

Jozef Kroner sa významne zaslúžil o získanie Oscara. A tak  si ľudia môžu film pripomínať už aj bronzovou sochou v životnej veľkosti.

 

Prečítajte si: Zuzana Fialová a jej skrytá vášeň

 

img

 

"Dôležité je, že tá socha vznikla a že nám pripomína film, ktorý ukazuje naše najboľavejšie obdobie slovenských dejín," povedala dcéra Jozefa Kronera, herečka Zuzana Kronerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies