Ivan Korčok to povedal na plné ústa. Ukončenie misie v Afganistane je zlyhaním!

NETKY.SK • 17 August 2021, 19:33 • 2 min
Ivan Korčok to povedal na plné ústa. Ukončenie misie v Afganistane je zlyhaním!

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa zároveň poďakoval všetkým slovenským vojakom, ktorí pôsobili v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu diplomacie Korčok považuje dianie v Afganistane za zlomové. „Súčasná situácia v Afganistane je opakom toho, čo by sme si želali a dramatické scény, ktorých sme svedkami za posledné hodiny, najmä z Kábulu, nám nedávajú akúkoľvek šancu niečo prikrášľovať,“ povedal Korčok v úvode tlačovky. Potvrdil, že ukončenie vojenskej misie bolo plánované inak, pričom nedošlo k správnemu vyhodnoteniu dôsledkov na strane medzinárodného spoločenstva. „Nebolo to zvládnuté,“ priznal. 

 

Koniec misie raz musel prísť

Podľa Korčoka je veľmi smutné vidieť kapituláciu afganských bezpečnostných síl, ktoré sa nedokázali postaviť hnutiu Taliban na odpor. A to ani napriek obrovským finančným zdrojom investovaným do krajiny s jediným cieľom – ochrániť svojich občanov pred extrémistami.

 

„Pomôcť sa dá, ale ak samotný národ a vláda nie je ochotná vysporiadať sa s hrozbou, v tomto prípade Talibanom, tak zvonku sa to naveky zvládnuť nedá,“ skonštatoval šéf diplomacie.

 

Podľa Korčoka 20-ročná misia v Afganistane už dávno presluhuje nielen z hľadiska času, ale aj ľudských zdrojov, obetí či finančných zdrojov.

 

„Koniec raz prísť musel, avšak za iných okolností,“ zdôraznil a opakovane pripomenul počiatočný dôvod tejto misie, ktorá trvá už dve dekády. Spúšťačom boli teroristické útoky z 11. septembra 2001 na Spojené štáty.

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR: Cestovateľ Martin Navrátil nám porozprával o aktuálnom dianí v Afganistane

 

Cieľom bola al-Káida

Zdôraznil, že cieľom vpádu spojeneckých vojsk do Afganistanu bolo eliminovať teroristov z al-Káidy.  „Tieto ciele sa podarilo naplniť, táto časť misie preto nebola vôbec márna a mala zmysel,“ vyhlásil minister. 

 

Korčok tiež informoval o troch prioritách, na ktorých sa zhodol so svojimi náprotivkami na rokovaní Rady Európy. Prvou je zabezpečiť prevádzku letiska v Kábule a ukončiť evakuáciu personálu zastupiteľských úradov. Druhou sú politické otázky, treťou otvorenie dialógov na medzinárodnej úrovni pri hľadaní riešení. 

 

Poslednou štvrtou je kriticky si priznať zlyhanie medzinárodného spoločenstva. Korčok na tlačovej besede spomenul najmä ženy a dievčatá, ktoré si vo väčších mestách mohli užívať väčšiu slobodu. Mohli študovať a pracovať, dlhoročný diplomat sa však obáva, že príchodom Talibanu sa toto obdobie končí.

 

Prečítajte si tiež: Taliban šokuje, vraj chce ženy vo vláde. Biden je pod paľbou kritiky

 

Vďaka patrí vojakom

Odmieta, že by nešlo aj o vojenskú misiu Slovenskej republiky. Podotkol, že misia sa začala pre Slovensko v roku 2007 a končila stiahnutím slovenských jednotiek.

 

Vníma tiež slovenský domáci politický rozmer a mnohé komentáre, ktoré chcú nanútiť názor, že slovenská misia bola márna a mala sa „zabaliť“ skôr.

 

Takéto interpretovanie považuje za cynické a nechce si umývať ruky nad rozhodnutiami predchádzajúcich období. Zároveň sa poďakoval vyše 4-tisíc slovenských vojakov, ktorí sa v Afganistane na misii vystriedali. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort obrany pracuje na evakuácií Slovákov z Afganistanu. Minister Naď si podal Fica!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies