Neogotický kaštieľ v Galante obnovia za 2,5 milióna eur

NETKY.SK • 13 September 2014, 18:58 • 2 min
Neogotický kaštieľ v Galante obnovia za 2,5 milióna eur

GALANTA - Galanta získala na obnovu svojho neogotického kaštieľa z eurofondov približne 2,3 milióna eur. O schválení nenávratného finančného príspevku na projekt obnovy južného krídla a dvoch veží dominanty mesta informoval Ján Poľakovský z Mestského úradu v Galante. Samospráva sa na projekte bude podieľať spolufinancovaním čiastkou 122 tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Projekt podľa mestského architekta Petra Aštaryho rieši rekonštrukciu južného krídla kaštieľa na konferenčnú sálu so zázemím, ďalej obnovu juhovýchodnej a severnej veže, obe s cieľom sprístupniť ich pre verejnosť. Celkové náklady na projekt radnica vyčíslila na takmer 2,5 milióna eur, viac ako 2,3 milióna dostane z eurofondov. Ani po tejto investícii nebude rozsiahly objekt obnovený celý.

 

Galanta získala neogotický kaštieľ do svojho majetku od štátu v roku 1993. Dlhé roky ho ponúkala na predaj. Až koncom minulého roku, na podnet občianskeho združenia Neogotický kaštieľ v Galante, mestské zastupiteľstvo vypustilo národnú kultúrnu pamiatku zo zoznamu prebytočného majetku. Aj keď záujemcov o kúpu bolo dosť, podľa Jozefa Kepperta z občianskeho združenia ani jeden nebol taký, ktorý by mal dostatok peňazí na rekonštrukciu. Združenie Neogotický kaštieľ Galanta v čele s Keppertom a Zsoltom Takáčom v ňom pravidelne organizuje brigády a zháňa peniaze na jeho postupnú obnovu.

 

Galanta získala kaštieľ do svojho majetku od štátu v roku 1993. Pôvodne si ho samospráva plánovala ponechať a zrekonštruovať. Náklady na opravu však prevyšovali možnosti mesta a tak celé dve desaťročia ponúkala rozsiahlu nehnuteľnosť na predaj. Severné krídlo kaštieľa sa napokon s pomocou eurofondov podarilo vynoviť, teraz chce radnica pokračovať ďalšími časťami.

 

Kaštieľ v Galante dali postaviť v roku 1633 bratia Daniel a Pavol Esterházyovci pôvodne ako renesančný opevnený objekt, romanticko-gotickú podobu získal po radikálnej prestavbe Jozefom Esterházym v roku 1861. Posledný majiteľ z rodu Esterházyovcov kaštieľ v roku 1921 predal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies