Nemecko podľa Reuters takto pomôže utečencom po gréckom požiari

NETKY.SK • 15 September 2020, 12:6 • 2 min
Nemecko podľa Reuters takto pomôže utečencom po gréckom požiari

Nemecko podľa zdrojov z nemeckého vládneho prostredia plánuje prijať ďalších 1500 migrantov z gréckych ostrovov.

slovakia

left justify in out

Takto sa mali dohodnúť kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer. Ide o pomoc po minulotýždňovom ničivom požiari v utečeneckom tábore na ostrove Lesbos. Správu o tom priniesla Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z prostredia nemeckej vlády a koaličných strán.

 

Veľký požiar, ktorý vyčíňal v noci na 9. septembra takmer úplne zničil preplnený utečenecký tábor Moria na Lesbose. Viac ako 12.000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou či potravinami. Ide najmä o ľudí z Afganistanu, Sýrie i krajín Afriky.
 

 

Berlín už sľúbil, že pomôže 100-150 neplnoletým migrantom, ktorí pri sebe nemajú rodičov. Minister vnútra ešte navrhol, aby prijali aj ďalších približne 1500 utečencov z gréckych ostrovov. Podľa Reuters s tým Merkelová súhlasí.


Nemalo by pritom ísť len o migrantov z Lesbosu. Podľa návrhu ministra vnútra by mali prijať len utečencov, ktorým už schválili žiadosti o udelenie azylu, uviedli zdroje citované agentúrou.
 

 

Strany nemeckej vládnej koalície majú dohodu o počte prijatých migrantov uzavrieť do stredy. V súčasnosti je na gréckych ostrovoch približne 30-tisíc utečencov a migrantov. Asi 800 migrantov z Morie už ubytovali v novom dočasnom stanovom tábore na ostrove Lesbos.

 

Postupne by mali podľa agentúry DPA prejsť aj ďalší, ktorí prišli o ubytovanie. Mnohí z utečencov, ktorí teraz táboria pod holým nebom, sa presunúť do iného tábora nechcú. Grécke úrady vydali varovanie, že sa tak pripravia o možnosť dostať azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona