Vladimir Putin rokoval s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom

NETKY.SK • 23 Február 2021, 08:22 • 2 min
Vladimir Putin rokoval s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom

MOSKVA - Vladimir Putin podľa médií rokoval s Alexandrom Lukašenkom o pôžičkách pre Bielorusko.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok rokoval s bieloruským kolegom Alexandrom Lukašenkom. Podľa medializovaných informácií Lukašenko vycestoval do Ruska s cieľom získať pre postsovietsku republiku ďalšie pôžičky.

 

img

 

Lukašenko to popiera. Podľa jeho slov neprichádza s tým, aby niečo žiadal. Po spornom Lukašenkovom znovuzvolení vlani v auguste mu Kremeľ výrazne rozšíril hospodársku aj politickú podporu.

 

img

 

V septembri Putin oznámil, že Moskva Bielorusku poskytne úver 1,5 miliardy amerických dolárov. Tento mesiac už denník Kommersant citoval zdroje blízke vláde, podľa ktorých sa počas Lukašenkovej návštevy bude diskutovať o ďalšej pôžičke, tentokrát v objeme tri miliardy dolárov.

Lídri sa stretávajú v letovisku Soči na pobreží Čierneho mora. V krátkych vystúpeniach pred začatím rozhovorov obaja zdôraznili blízke hospodárske a kultúrne väzby oboch krajín.

Rusko a Bielorusko dlhodobo úzko spolupracujú v politickej, ekonomickej aj bezpečnostnej oblasti. Otvorené roztržky v ich vzťahoch však boli bežné. V období pred voľbami z 9. augusta napríklad Lukašenko opakovane tvrdil, že Kremeľ chce Bielorusko prinútiť, aby sa vzdalo nezávislosti.

Po tom, čo sa Lukašenko dostal k moci,  Európska únia a USA označili výsledok volieb za zmanipulovaný a proti Bielorusku zaviedli sankcie. Lukašenko sa tak môže opierať len o ruskú podporu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies