Riskujú preto, aby pomohli zlepšiť aj zabezpečenie nemocníc

NETKY.SK • 9 Október 2020, 21:52 • 2 min
Riskujú preto, aby pomohli zlepšiť aj zabezpečenie nemocníc

Uprostred noci vošli do zoo, taktiež navštívili opustené a miestami až nebezpečne vyzerajúce priestory prešovských Solivarov. Vošli aj do strašidelnej banskej štôlne v Gelnici.

slovakia

left justify in out

Takto pôsobí dvojica urbexlerov, ktorí svoje videá zo záhadných a opustených miest publikujú cez youtube-kanál s názvom Altvega. Chodia vždy spolu, lebo to je jednou zo zásad takýchto dobrodruhov. Keby sa niekomu z nich niečo stalo, je potrebné, aby bol ten druhý nablízku. Vďaka svojej záľube chcú však pomôcť aj kompetentným, aby bezpečnostné prvky organizovali lepšie. 

 

Výzva na obnovu

Všetko funguje – takto nazvali video z opustenej košickej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. Pozreli sa aj do priestorov opustenej budovy košickej Leteckej fakulty. Mnohé veľké priestory, ktoré sa dnes nevyužívajú, sú aj výzvou pre tých, čo oživujú staré nepoužívané objekty a umožňujú im pomyselný druhý dych. Objekty ešte po rekonštrukcii môžu slúžiť na mnohé dobré účely.

 

 

V nemocnici

Urbexleri si zašli aj do novej nemocnice, ktorá sa neslávne preslávila aj tým, že pri rekonštrukcii výťahu tu padla kabína s opravárom. A pri natáčaní jedného tzv. urbexu sa aj oni sami vraj stali svedkami toho, ako výťah začal prudko klesať. Po tejto nemocnici sa neskôr pokúsili chodiť len tak bez cieľa a skúšať, kam všade sa nepozorovane dostanú.

 

Nezodpovední

Ich konanie bolo opäť nezodpovedné, vzhľadom k epidemiologickej situácii, čo aj sami vo videu naznačili. Takéto videá však aspoň poukazujú na slabšie bezpečnostné prvky a pomôžu k tomu, aby mohli byť v budúcnosti zosilnené.

 

Hala

V iný deň sa infiltrovali aj do športovej haly Cassosport. Dostať sa na podobné miesta sa bežne pokúšajú rôznymi okľukami, keďže hlavné dvere zväčša bývajú zaistené. V hale to najprv skúšali cez strechu, strojovňu výťahu, no neúspešne. Neskôr sa do priestorov haly dostali z miesta, ktoré nešpecifikovali.

 

 

Pokusy

Táto dvojica vytvára aj rôzne pokusy, počas ktorých dáva dokonca aj praktické návody. No nie všetky sú bezpečné a tiež nie správne, preto ich v žiadnom prípade neodporúčame opakovať. Dokonca vošli do železničného tunela, cez ktorý následne prechádzal vlak. Neskôr si prešli aj celý najdlhší jednokoľajový železničný tunel Čremošné.

 

Skokanské mostíky

No napadlo im ísť sa pozrieť aj na Štrbské Pleso – do vnútra skokanských mostíkov. Nie každý deň je aj pre urbexlerov úspešný. Tento pokus nevyšiel, pretože priestory mostíkov boli uzatvorené. No nebezpečne vyzeralo už len samotné vyliezanie na veľký mostík, čo si nedávno vyskúšali aj milovníci extrémneho športovania Spartan.

 

Ovládali bilbord

A keďže títo urbexleri ponúkajú aj ukážku hackingu, poukázali aj na spôsob, ako sa dá cestovať v MHD zadarmo, keďže sa dokázali nabúrať do automatu na cestovné lístky. Rovnako preprogramovali svetelný bilbord, aby na určitý čas ukazoval to, čo chcú.

 

 

Odporúčania

„Bilbord sme vrátili ihneď do pôvodného stavu. Neprerušili sme žiadnu platenú reklamu,“ povedal hacker vo videu s tým, že majiteľovi napríklad odporúča zmeniť si technické parametre.

 

Cestovala v batohu

Niektoré svoje aktivity robia aj preto, aby, podobne ako vedci, vyskúšali, či sa hypotéza zhoduje s realitou. V inom videu ukázali ako cestovať zadarmo v diaľkovom autobuse, keď sa urbexlerka nechala zavrieť do batohu, ktorý naložili do batožinového priestoru, čo je opäť jedna z vecí, ktoré neodporúčame realizovať.

 

Jaskyňa

Takto napríklad skúsili prespať v jaskyni neďaleko opustenej bane Bankov. A, samozrejme, na inom videu prenikli aj do útrob tejto bane. Pozreli sa aj do priestorov pod technickou univerzitou v Košiciach. V Prešove sa infiltrovali aj do továrne na výrobu elektromerov.

 

 

Urbexleri poukazujú najmä na nedostatočnosť bezpečnostných prvkov, ako aj samotnú nelogickosť, prečo existuje množstvo opustených objektov, pričom mnohé by sa dali ešte využiť, napríklad na čoraz spomínanejšie záchytné stanice pre ľudí pod vplyvom alkoholu.

 

Prečítajte si aj o iných urbexleroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies