V kalifornských vodách zachránili vráskavca

NETKY.SK • 18 December 2019, 10:18 • 2 min
V kalifornských vodách zachránili vráskavca

Tím záchranárov pomohol v kalifornských vodách mladému vráskavcovi dlhoplutvému, ktorý sa južne od San Francisca zamotal do rybárskeho náčinia.

slovakia

left justify in out

Americká ochranárska skupina Marine Life Studies informovala, že dnes ich záchranári pomohli vráskavcovi dlhoplutvému vyviaznuť z rybárskeho náčinia. Veľrybu si všimol rybár, ktorý okamžite kontaktoval ochranárov. 

 

Záchranná akcia prebehla bez problémov
Tím sa doplavil na malom nafukovacom člne do Montereyského zálivu, kde k rybárskemu vlascu pripevnil päť veľkých ružových bójí. Tie mali veľrybu spomaliť a udržať ju pri povrchu, vysvetlila zakladateľka a výkonná riaditeľka Marine Life Studies Peggy Stap. Následne mohli záchranári prestrihnúť vlasec, ktorý mal vráskavec na chrbte, a všetko ostatné z neho odpadlo. Zviera potom odplávalo preč. 

 

img

 

Je dôležité dbať na svoje bezpečie

Turisti, ale aj rybári často pomáhajú lokalizovať jedince, ktoré potrebujú pomoc, no organizácie upozorňujú, aby sa k nim nepribližovali. "Keď sa zapletú do akéhokoľvek rybárskeho náčinia, často je to pre nich život ohrozujúce, no niekedy sa dokážu oslobodiť aj samé. Pod vodou by mohlo byť viac náčinia, takže je skutočne dôležité, ak vidíte veľrybu, aby ste si udržali odstup. Je dôležité, aby ste boli v bezpečí, ale tiež, aby ste veľrybu nevystrašili," dodala Julia O'Hern z organizácie Marine Mammal Center

 

img

 

Zviera si všimli už začiatkom decembra
Stap vysvetlila, že si mladú veľrybu už 9. decembra všimol rybár. Keď na jeho hlásenie reagovala pobrežná stráž, zviera už bolo preč. O dva dni neskôr veľrybu zbadali znova, no aj v tomto prípade ju ani po celodennom pátraní pobrežná stráž nevedela nájsť. V piatok vráskavca spozorovala ďalšia loď a keďže sa v tom čase neďaleko nachádzali ochranári z Marine Life Studies, zostali s ním, až kým neprišli záchranári.

 

img

 

Úrady sa snažia veľryby chrániť
Počet prípadov, keď sa veľryby zamotajú do rybárskeho náčinia, rastie. Úrady sa im snažia zabrániť, tento rok napríklad o mesiac odložili začiatok sezóny komerčného lovu krabov, aby znížili riziko zamotania sa veľrýb do vlascov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies