Nemeckí turisti sú podozriví z poškodenia Vasariho koridoru v meste Florencia v Taliansku

NETKY.SK • 25 August 2023, 07:30 • 2 min
Nemeckí turisti sú podozriví z poškodenia Vasariho koridoru v meste Florencia v Taliansku

Florencia - Dvaja nemeckí turisti sú podozriví zo zámerného poškodenia stĺpov slávneho Vasariho koridoru v talianskom meste Florencia, ktorý spája obrazovú Galériu Uffizi s Palácom Pitti. Prípad vyvolal v Taliansku obrovské rozhorčenie, informovala vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Muži údajne čiernou farbou nastriekali nápis "DKS 1860" na sedem stĺpov historickej krytej chodby, či krytého nadchodu, a farbou pomaľovali aj jej vnútorné priestory. Nápis môže byť odkazom na futbalový klub 1860 Mníchov z tretej nemeckej ligy, uvádzajú vyšetrovatelia. Údajných páchateľov identifikovali podľa záznamov bezpečnostných kamier v okolí, potvrdilo florentská polícia vo štvrtok. Vyšetrovatelia na záberoch videli, ako Nemci po údajnom čine vstupujú do domu na námestí Piazza della Signoria. Policajti vošli do domu a našli tam v byte 11 mužov, všetci boli vo veku od 20 do 30 rokov.

 

 

 

Počas prehliadky našla policajti dve farby v spreji, ako aj kusy oblečenia, aké mali na sebe podozrivé osoby zachytené na kamerových záznamoch. Nápisy boli objavené v stredu nadránom na stĺpoch Vasariho koridoru - pokladaného za jednu z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok Talianska. Starosta Florencie Dario Nardella to označil za "hanebný vandalský čin". Nemecký riaditeľ Galérie Uffizi vo Florencii Eike Schmidt tiež ostro odsúdil nápis nastriekaný v koridore. Krytú spojovaciu chodbu, teda nadchod, navrhol majstrovský taliansky architekt a maliar Giorgio Vasari v 16. storočí.

Chodba vedie z Galérie Uffizi cez most Ponte Vecchio až do Paláca Pitti na druhom brehu rieky Arno. Súkromná chodba dlhá takmer kilometer bola postavená preto, aby mohla mocná rodina Mediciovcov bezpečne a nerušene prechádzať zo svojej súkromnej rezidencie do sídla vlády v Palazzo Vecchio. V tomto krytom nadchode sa nachádza zbierka autoportrétov maliarov od 14. do 20. storočia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies