Krajiny G7 vyzvali Čínu na mierové riešenie napätia v Taiwanskom prielive

NETKY.SK • 3 August 2022, 18:48 • 2 min
Krajiny G7 vyzvali Čínu na mierové riešenie napätia v Taiwanskom prielive

BERLÍN – Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 v stredu vyzvali Čínu, aby napätú situáciu okolo Taiwanu vyriešila mierovým spôsobom. Reagovali tak na zvýšené napätie v Taiwanskom prielive, ktoré vzniklo v súvislosti s návštevou predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

slovakia

left justify in out

TASR informuje podľa správy agentúry Reuters. „Neexistuje žiadne opodstatnenie použiť návštevu (Pelosiovej) ako zámienku na agresívnu vojenskú aktivitu v Taiwanskom prielive. Pre zákonodarcov z našich krajín je normálne a bežné cestovať do zahraničia,“ uviedli šéfovia diplomacií krajín G7 vo vyhlásení zverejnenom v Nemecku.

 

 

Dodali, že reakcia Číny na túto návštevu predstavuje riziko zvýšenia napätia a destabilizácie regiónu. Peking považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Pelosiovej cestu považuje Čína za provokáciu, za ktorú USA „zaplatia“.
 

      

Na zníženie napätia v Taiwanskom prielive, ktoré vyvolala návšteva americkej predsedníčky Snemovne reprezentantov, vyzvala v stredu aj Európska komisia.

 

Možno vás zaujme: Pelosiová pricestovala na Taiwan. Čína plánuje spustiť vojenské operácie!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies