Podľa Danka by terajšia vláda nemusela vzniknúť, Žitňanská ale spolupracovala

NETKY.SK • 25 Február 2020, 22:8 • 2 min
Podľa Danka by terajšia vláda nemusela vzniknúť, Žitňanská ale spolupracovala

BRATISLAVA - Téma Istanbulského dohovoru bola predmetom diskusií koaličných strán už v čase skladania aktuálnej vlády, parlament ju počas volebného obdobia dvakrát odmietol a tretíkrát sa k nej vrátil na aktuálnej schôdzi z dôvodu názoru prezidentky Zuzany Čaputovej.

slovakia

left justify in out

Vláda nemusela vzniknúť

Podľa hlavy Slovenskej republiky totiž neboli doterajšie dve uznesenia dostačujúce. "Táto vláda by v roku 2016 nebola vznikla, keby sme pani Žitňanskej pri koaličnom stole jasne nepovedali, že nech zabudne na Istanbul," povedal predseda NRSR a koaličnej SNS.

 

img

 

Sporné ustanovenia

Istanbulský dohovor podľa neho obsahuje sporné ustanovenia a používa termíny ako LGBTI žena. "V rôznych prílohách sekundárne hovorí o rôznych formách výučby, napríklad, aby sme učili maloleté deti, že sa môžu rozhodovať o tom, či chcú byť muž alebo žena," tvrdí Danko. 

 

V rozpore s Ústavou SR 

"Myšlienka chrániť práva žien je dobrá, ja mám k ženám úctu, napokon dve, pani Lubyovú a pani Matečnú, sme nominovali na posty ministeriek, ale tento dokument je hybridom a zavádza pojmy, ktoré sú v rozpore s tým, čo máme v ústave," dodal.

 

img

 

Možné vetovanie prezidentky? 

Ďalšie dva ciele SNS a Smeru-SD na aktuálnej schôdzi parlamentu, teda schválenie 13. dôchodku a dvojnásobné zvýšenie detských prídavkov, môže po schválení vetovať prezidentka. Ešte väčšia pravdepodobnosť prezidentského veta by bola podľa Danka v prípade úspechu zrušenia diaľničných známok.

V tomto prípade však chce Danko dodržať svoj sľub, že ak sa väčšina ľudí v internetovej ankete na stránke SNS vysloví proti rušeniu známok, strana svoju iniciatívu prehodnotí. 

 

img

 

Okupovanie rokovacieho pultu 

Reagoval aj na situáciu, keď musel v parlamente riešiť obštrukciu poslancov okolo Miroslava Beblavého, ktorí dva dni a dve noci okupovali rokovací pult v pléne parlamentu. Na otázku, či neľutuje, že v čase novelizácie rokovacieho poriadku parlamentu nezriadil parlamentnú stráž, ktorá by takéto situácie riešila, odpovedal záporne. "To, že si teraz nejaký poslanec ako pán Poliačik ľahne pod pult a dá si pizzu alebo keksík, len aby demonštroval svoje zúfalstvo, je pravda, ale aj tak by som nechcel mať parlamentnú stráž. Lacné riešenia, ako navrhoval pán Kotleba, že zhasnime v sále na tri minúty svetlo, nie sú dobré. Lebo násilie plodí násilie," povedal Danko.

 

img

 

Čo prinieslo SNS?

Pripomenul, že jeho strana priniesla rekreačné poukazy, ktoré významne oživili príjmy štátu z cestovného ruchu, zaviedla možnosť 13. platu oslobodeného od daní a odvodov, znížila DPH na základné potraviny a daň z príjmu pre fyzické osoby a živnostníkov s obratom do 100.000 eur. Slovenská národná strana má podľa neho kľúčovú zásluhu na tom, že platy učiteľov narástli za štyri roky dokopy viac ako o tretinu a výplatná páska vojaka je v priemere na úrovni 2000 eur.

 

Za kúpou F-16 si stojí 

Kritiku, že Slovensko nemalo pristúpiť k nákupu amerických stíhačiek F-16, odmieta. "Mohli sme sa na vláde rozhodnúť zrušiť letku. Ale potom by sme letiská museli dať k dispozícii inému štátu, ktorý by nám zabezpečoval ochranu vzdušného priestoru, za čo sa platí minimálne 50 miliónov ročne. Slovensko nie je banánová republika, aby sme si nevedeli zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru," vyhlásil.

 

img

 

"Slovensko je jediný štát vo východnej zóne, kde nie je dočasne osadená americká armáda s vlastnou jurisdikciou. Ak odtiaľto raz odišli sovietske vojská, nechceme tu ani iné. Ja sa snažím o korektný vzťah so Spojenými štátmi, ale vždy hovorím, že treba mať dobré vzťahy aj s Ruskom a Čínou a tiež v Európskej únii," poznamenal Danko.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona