Rezort Veroniky Remišovej prináša dobré správy pre samosprávy. Čo na to hovoria?

NETKY.SK • 4 August 2022, 08:06 • 2 min
Rezort Veroniky Remišovej prináša dobré správy pre samosprávy. Čo na to hovoria?

BRATISLAVA - Ministerstvo Veroniky Remišovej pomôže samosprávam zachrániť projekty, ktoré ohrozuje prudký rast cien stavebných materiálov.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka strany Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová oznámila na sociálnej sieti pomoc pre mestá a obce na Slovensku. 

 

„Strana Za Ľudí stojí na strane samospráv a za ľuďmi v regiónoch a robíme všetko preto, aby sme im pomohli. Preto sme v parlamente presadili zmenu zákona, ktorá umožňuje pri eurofondových projektoch dofinancovať zvýšenie cien stavebných materiálov," uviedla Remišová.

 

Prečítajte si aj: Juraj Krúpa: Vojna na Ukrajine je horšia ako zvýšenie cien

 

img

 

„A dnes som predstavila, ako táto pomoc bude vyzerať v regionálnom programe IROP, ktorý riadi naše ministerstvo. Pre ohrozené projekty navýšime financie tak, aby sme pomohli zachrániť celkovo 625 projektov v hodnote 585 miliónov eur! Znamená to, že napriek inflácii budú mať ľudia v regiónoch nové cesty, školy, škôlky, cyklocesty aj kvalitnejšiu verejnú dopravu," informovala ministerka.

 

Mohlo by vás zaujímať: URSO vyzýva vládu: Ak okamžite nezakročíte, ľudia si nebudú môcť dovoliť platiť za elektrinu

 

img

 

Reakcia miest a obcí

 

Únia miest Slovenska v reakcii uviedla, že „víta možnosť požiadať o dofinancovanie eurofondových projektov v súvislosti so zdražovaním stavebných materiálov. Od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR by však chcela ubezpečenie o dostatku zdrojov či rýchlom schvaľovaní žiadostí."

Za rovnako dôležité považuje únia aj informácie od ostatných riadiacich orgánov štátnej správy, rezortov, či bude pre ne platiť rovnaký spôsob a postup, ako avizovalo MIRRI. 

 

„Vzhľadom na niektoré nejasnosti nie je vylúčené, že sa ÚMS obráti na MIRRI s dodatočnými informáciami aj pre jasné metodické pokyny k spôsobu preukázania zvýšenia cien jednotlivých komodít," uvádza sa v stanovisku ÚMS, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Daniela Piršelová.


Únia zároveň negatívne hodnotí to, že niektoré projekty sa nebudú môcť uchádzať o zvýšenie financovania, ide o tzv. spiace projekty. To podľa ÚMS pravdepodobne povedie k tomu, že sa tieto projekty nedokážu zrealizovať.

 

Zo sveta: Krajiny G7 vyzvali Čínu na mierové riešenie napätia v Taiwanskom prielive



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona