Návštevu kráľa Karola III. vo Francúzsku odložili z dôvodu protestov

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 12:30 • 2 min
Návštevu kráľa Karola III. vo Francúzsku odložili z dôvodu protestov

PARÍŽ - Plánovanú štátnu návštevu britského kráľa Karola III. vo Francúzsku odložili z dôvodu násilných protestov proti dôchodkovej reforme v tejto krajine. Oznámila to v piatok kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

slovakia

left justify in out

Elizejský palác vo vyhlásení uviedol, že francúzska a britská vláda prijali rozhodnutie o odložení návštevy spoločne po piatkovom telefonáte Karola III. a Macrona. Nový termín návštevy majú oznámiť čo najskôr. Karol III. a jeho manželka Kamila mali byť vo Francúzsku od nedele 26. marca do stredy 29. marca. Išlo by o prvú Karolovu návštevu Francúzska od jeho nástupu na trón v septembri 2022.

 

img

 

Obyvatelia Francúzska v posledných týždňoch vyjadrujú v uliciach miest nespokojnosť s dôchodkovou reformou, ktorú francúzska vláda schválila minulý týždeň bez hlasovania v dolnej komore parlamentu. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v piatok uviedol, že úrady počas štvrtkových protestov zadržali 457 ľudí. Zranenia utrpelo 441 príslušníkov bezpečnostných zložiek. V uliciach Paríža počas zatiaľ najnásilnejších demonštrácií proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku zapálili 903 požiarov. V Bordeaux na juhozápade krajiny zapálili demonštranti vchod radnice, ktorú mal navštíviť britský kráľ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona