Ženy žalujú Harvardovu univerzitu pre ignorovanie sexuálneho obťažovania

NETKY.SK • 9 Február 2022, 11:34 • 2 min
Ženy žalujú Harvardovu univerzitu pre ignorovanie sexuálneho obťažovania

NEW YORK – Tri ženy podali v utorok žalobu na Harvardovu univerzitu tvrdiac, že táto prestížna americká vzdelávacia inštitúcia ignorovala obvinenia voči prominentnému profesorovi za sexuálne obťažovanie. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Trojica žien, všetky doktorandky, tvrdia, že profesor antropológie John Comaroff bozkával a ohmatával študentky bez ich súhlasu a vyhrážal sa sabotovaním ich kariéry, ak sa budú sťažovať.

slovakia

left justify in out

Margaret Czerwienská, Lilia Kilburnová a Amulya Mandavová tvrdia, že 77-ročnému Comaroffovi sa celé roky darilo vyviaznuť bez trestu. V texte občianskoprávnej žaloby podanej na federálnom súde v Bostone sa uvádza, že všetky tri žalobkyne sa vedeniu Harvardu opakovane sťažovali. Univerzita ich však vždy „odbila a namiesto zraniteľných študentiek sa rozhodla chrániť svojho renomovaného profesora“.

 

img

 

V žalobe sa uvádza, že ženy prvýkrát oslovili personál Harvardu ohľadom Comaroffa takmer pred piatimi rokmi. Podľa žaloby Comaroff bozkával Kilburnovú na ústa bez jej súhlasu, stískal jej stehno na verejnosti a hovoril jej, že by mohla byť znásilnená alebo zabitá v niektorých častiach Afriky za to, že má vzťah s osobou rovnakého pohlavia. V žalobe sa ďalej uvádza, že Kilburnovej „zlý sen nemal konca a stále prichádzali nové a nové vynútené bozky, ohmatávania, vytrvalé pozvania na stretnutia mimo školy a nátlakové akcie.“

 

img

 

Podľa denníka The New York Times boli obvinenia proti Comaroffovi prvýkrát podrobne opísané v univerzitných novinách The Harvard Crimson pred viac ako rokom. Comaroff dostal na tohtoročný jarný semester administratívne voľno po tom, čo sa v rámci vyšetrovania v januári zistilo, že jeho slovné vyjadrenia často protirečili pravidlám Harvardu týkajúcim sa obťažovania. Počas nasledujúceho akademického roka má tiež zakázané vyučovať povinné kurzy. Žaloba, v ktorej ženy žiadajú bližšie nešpecifikovanú náhradu škody, označuje zmienené opatrenia za „nedostatočné a dočasné sankcie“. Comaroffovi právni zástupcovia spochybnili obvinenia voči svojmu klientovi vo vyhlásení, ktoré priniesli The New York Times. Tvrdia, že profesor „kategoricky popiera, že by niekedy nejakú študentku obťažoval alebo sa jej mstil“. Mediálny tím Harvardovej univerzity sa k prípadu zatiaľ nevyjadril.

 

Možno vás zaujme: PriceRunner žaluje Google o 2,1 miliárd eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies