Poďme v sobotu voliť! Ako hlasovať a kto kandiduje?

NETKY.SK • 21 Máj 2019, 11:23 • 2 min
Poďme v sobotu voliť! Ako hlasovať a kto kandiduje?

Najbližšia sobota (25. mája) bude venovaná voľbám do Európskeho parlamentu. O našej budúcnosti môžete rozhodnúť aj vy!

slovakia

left justify in out

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú na rôznych úrovniach. V Belgicku a Taliansku sa konajú na regionálnej úrovni, v Dánsku, Francúzsku, Španielsku, v Česku, ale aj u nás na Slovensku na celoštátnej úrovni. V Nemecku sa uskutočňujú kombinovaným systémom a v niektorých členských krajinách EÚ sú voľby dokonca povinné - Belgicko, Grécko, Luxembursko.

 

Takéto voľby sa konajú každých päť rokov a jednotlivým občanom EÚ dávajú možnosť vybrať si, kto ich bude na európskej úrovni zastupovať. Práve preto sú pre každého z nás dôležité. Napriek tomu účasť na nich v posledných obdobiach klesá, a to už aj v rámci zakladajúcich krajín. Žiaľ, Slovensko bolo pri posledných voľbách do EP v účasti na poslednom mieste. Tak to v sobotu poďme spolu zmeniť a odprezentujme sa ako vyspelá a uvedomelá krajina! Ako na to? Poradíme vám.

 

img

 

Ako sme už spomenuli, voľby sa uskutočnia v sobotu 25. mája. Voliť môže každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil vek 18 rokov. Voliť však môžu aj Slováci, ktorí už nemajú trvalý pobyt na Slovensku, v čase volieb však musia byť v SR.

 

Volí sa vo volebných miestnostiach, ktoré zriadi každá obec i mesto, v čase od 7:00 do 22:00. Pokiaľ by ste sa v sobotu nenachádzali na mieste svojho trvalého bydliska, môžete voliť aj kdekoľvek inde na Slovensku, no na mestskom, respektíve obecnom úrade musíte najneskôr v piatok osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby požiadať o vystavenie voličského preukazu.

 

Po vstupe do miestnosti sa komisii preukážete svojím dokladom totožnosti a dostanete hlasovacie lístky a prázdnu obálku, čo potvrdíte svojím podpisom na úradnú listinu. Hlasovacích lístkov bude 31, pretože do EP kandiduje 31 politických strán, hnutí či subjektov. Následne za plentou z hlasovacích lístkov vyberiete ten, ktorý prináleží vami preferovanej strane, hnutiu či subjektu. Nájdete tu menoslov konkrétnych členov označených poradovým číslom, ktorí v rámci tejto strany kandidujú. Tu môžete zakrúžkovať poradové číslo maximálne dvoch konkrétnych ľudí z danej strany, ktorých by ste v Európskom parlamente videli najradšej. Potom hlasovací lístok vložíte do obálky, zalepíte ju a vhodíte do pripravenej urny. V prípade, že sa pomýlite, môžete komisiu požiadať o nový hlasovací lístok.

 

Kompletný zoznam politických strán, subjektov a hnutí nájdete tu.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona