Aký dezinfekčný gél si vybrať proti koronavírusom?

NETKY.SK • 30 Január 2020, 15:52 • 2 min
Aký dezinfekčný gél si vybrať proti koronavírusom?

Sú antibakteriálne a dezinfekčné gély na ruky, ktoré si bežne kupujeme, naozaj účinné? Ako to spoznáme? A ktorý si v drogérii vybrať?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dezinfekcia rúk v našich podmienkach je hlavným preventívnym opatrením a platí nielen na koronavírusy, z ktorých tie menej závažné, málo patogénne, u nás cirkulujú bežne, ale fungujú aj ako prevencia proti chrípke a iným respiračným sezónnym patogénom.

 

Dôležité je, aby si človek po každom rizikovom kontakte, kedy ide na toaletu, chystá sa jesť, alebo podáva niekomu ruku, nesiahal na tvár, nos, ústa, aby si ruky najprv vydezinfikoval.

 

Takéto sú pravidlá

Aj na koronavírus je najlepšia alkoholová dezinfekcia na ruky. Platí pravidlo, že alkoholová dezinfekcia patrí vždy na suché ruky, a hlavne, musí jej byť dostatočné množstvo.

 

Ruky musia byť vlhké aspoň pol minúty, než uschnú. Teda nestačí, že si len tak ľahko potriete dlane. Bežne učia zdravotníkov, že keď vydezinfikujú miesto vpichu, musia tridsať sekúnd počkať, než vpichnú ihlu, napríklad pri očkovaní.

 

img

 

Dôležité je potrieť si gélom skutočne celú plochu rúk. Aby ste sa nakazili salmonelou, musíte zjesť desiatky až stovky tisíc baktérií, tam je tá infekčná dávka vysoká.

 

Pri víruse chrípky, ktorá je veľmi infekčná, stačí málo vírusov, takže ak si skutočne poriadne nevydezinfikujete ruky od končekov prstov, cez palce, priestory medzi prstami, zadnú stranu rúk, tak tých pár vírusových kópií tam zostane a môže vás to nakaziť.

 

Aký gél vybrať?

Základná vec je pozrieť sa na etiketu prípravku, či sa tu píše, že má virucidný účinok, teda ničí vírusy. Takéto produkty potom ale nie sú kozmetickým výrobkom, ale patria medzi biocídne výrobky, ktoré skutočne likvidujú väčšinu baktérií i vírusov. Nájdete ich skôr v lekárni.

 

Ak sa teda v drogérii stretnete s gélom, ktorý má na obale napísané, že zabíja len 99% baktérií, nejde o biocídny výrobok a ten efekt je taký, ako by ste si len umyli ruky mydlom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona