Náučný chodník v areáli Dubnických baní približuje históriu ťažby opálu

NETKY.SK • 25 Jún 2023, 08:00 • 2 min
Náučný chodník v areáli Dubnických baní približuje históriu ťažby opálu

ČERVENICA - Priblížiť históriu ťažby opálu v Slanských vrchoch nad Prešovom, ako aj upriamiť pozornosť návštevníkov na prírodu je cieľom nového náučného chodníka. Sprístupnili ho tu vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Priblížiť históriu ťažby opálu v Slanských vrchoch nad Prešovom, ako aj upriamiť pozornosť návštevníkov na prírodu je cieľom nového náučného chodníka. Sprístupnili ho tu vo štvrtok. Vybudovali ho Slovenské opálové bane, s. r. o., v spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a Regionálnym centrom ochrany prírody v Prešove. TASR o tom informovala marketingová manažérka Slovenských opálových baní Iveta Adamová.

 

Náučný chodník vedie banským revírom Libanka, na území ktorého sa nachádzajú staré banské diela, ktoré tu vznikli počas ťažby drahého opálu. "Na trase s dĺžkou približne 1,5 kilometra je umiestnených 14 informačných tabúľ venovaným vzniku opálu, ťažbe, vybraným banským dielam, ako aj geológii, vegetácii a zoológii Slanských vrchov a samostatne netopierom," povedala Adamová. Po ukončení ťažby sa rozsiahle podzemné priestory opálových baní stali podľa jej slov významným zimoviskom netopierov. V roku 1964 boli z tohto dôvodu vyhlásené za Chránený areál Dubnické bane. Územie, ktorým náučný chodník vedie sa nachádza v štvrtom stupni ochrany prírody. Vstup na chodník je bezplatný a je vhodný pre deti i dospelých. Informačné tabule sú spracované dvojjazyčne, v slovenskom a anglickom jazyku.

 

img

najmenší návštevníci Slovenských opálových baní

 

"Cieľom náučného chodníka je priblížiť históriu ťažby opálu v tejto lokalite, upriamiť pozornosť návštevníkov na živú prírodu Slanských vrchov, potrebu jej ochrany, ako aj v nevyhnutnej miere na hospodárenie v lesoch trvalo udržateľným spôsobom, so zreteľom na využívanie lesov či už návštevníkmi baní, turistami a v neposlednom rade obyvateľstvom žijúcim na vidieku," dodala Adamová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies