NATO je pripravené brániť každý meter svojho územia!

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 13:09 • 2 min
NATO je pripravené brániť každý meter svojho územia!

BRUSEL - Mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa v piatok dopoludnia začalo v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie (NATO). Rokovania sa týkajú krízy, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na mimoriadnych rokovaniach sa zúčastňujú aj ministri zahraničných vecí Fínska a Švédska, ako aj vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred začatím rokovaní na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom americkej diplomacie Anthonym Blinkenom uviedol, že ministri sa pokúsia nájsť koordinovanú odpoveď na "brutálnu ruskú inváziu" na Ukrajinu a budú sa zaoberať dlhodobými dopadmi tejto krízy.

 

img

 

Stoltenberg odsúdil útoky na civilistov a aj najnovšie správy o útoku na jadrovú elektráreň na Ukrajine. Zdôraznil, že NATO ako obranné zoskupenie nehľadá zámienky na vojnu s Ruskou federáciou, nie je súčasťou konfliktu na Ukrajine a Aliancia tejto krajine poskytuje podporu.

 

Podľa neho však nikto nesmie pochybovať o tom, že Aliancia bude rozhodným spôsobom brániť všetkých svojich členov, aj preto zvýšila počet vojakov v krajinách na svojom východnom krídle. Stoltenberg poďakoval Blinkenovi za odhodlanie USA vyslať viac vojakov.

 

img

 

Blinken konštatoval, že ide o nevyprovokovanú a vopred pripravenú agresiu Ruska voči Ukrajine. Podľa jeho slov sa každý spojenec nejakým spôsobom snaží pomáhať Ukrajine. „My sme obranná aliancia, nehľadáme konflikty, ale ak konflikt príde k nám, tak sme pripravení a budeme brániť každý meter nášho územia," povedal.

 

Prečítajte si: Vladimir Putin: „Rusko bude pokračovať vo svojom rozvoji!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies