Danko tvrdí, že bez ďalšej pôžičky budeme budovať diaľnice aj 80 rokov

NETKY.SK • 21 Február 2020, 11:06 • 2 min
Danko tvrdí, že bez ďalšej pôžičky budeme budovať diaľnice aj 80 rokov

BRATISLAVA - Na dobudovanie všetkých úsekov diaľníc, tak aby sa Slovensko prepojilo všetkými svetovými stranami, potrebujeme podľa predsedu parlamentu pôžičku osem miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Zrušenie známok to neovplyvní

V prípade, že sa tak nestane, dobudovanie by mohlo trvať aj 80 rokov. Výpadok na údržbu diaľnic, ktorý by nastal po zrušení diaľničných známok pre fyzické osoby, by bol v porovnaní so sumou 8 miliárd eur minimálny. Predseda parlamentu to uviedol v dnešných hodinách počas rokovania o vládnom návrhu zákona na skrátené legislatívne konanie, ktorým sa zrušuje zákon o diaľničnej známke.

 

img

 

Prijatie zákona bez prítomnosti ministra
Vláda schválila návrh na zrušenie zákona o diaľničnej známke s účinnosťou od 1. januára 2021. Motoristi s autami do 3,5 tony by tak mali od budúceho roka jazdiť po diaľniciach a rýchlostných cestách bezplatne. Kabinet zároveň odsúhlasil skrátené legislatívne konanie o zrušení diaľničných známok. Oba návrhy, ktoré vláda odobrila s pripomienkami, predložil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) sa na rokovaní vlády nezúčastnil.

 

img

 

Vyjadrenie Andreja Danka
"Slovensko potrebuje dobudovanie 1 100 kilometrov diaľničnej siete a všetkých vecí s tým súvisiacich, aby sme prepojili všetky svetové strany v štáte. Pri súčasnom tempe by to trvalo 80 rokov. Potrebujeme veľkú pôžičku, pretože dnes má NDS k dispozícii 480 miliónov, no potrebuje na dobudovanie 8 miliárd eur," obáva sa predseda NRSR. 

 

Možný predpoklad vlády
Predpokladaný negatívny vplyv z dôvodu zrušenia povinnosti úhrady diaľničných známok dosahuje 70 miliónov eur ročne. Po odpadnutí tohto daňového výdavku možno podľa vlády predpokladať pozitívny vplyv na daňové príjmy vo výške 10 miliónov eur.

 

img

 

Zrušenie diaľničných známok inicioval predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko ako jednu z podmienok zvolania mimoriadnej schôdze parlamentu. Vyslúžil si za to tvrdú kritiku od viacerých expertov, ktorí to označili za nezmysel a zúfalú snahu získať si hlasy voličov.

 

Názior opozície

"To, čo si myslí minister dopravy o tomto zákone, deklaruje to, že ho ani neprišiel predložiť do NR SR. Dúfam, že nik za toto nezahlasuje. Inak sa na diaľnice a ich údržbu budú skladať tí, čo auto nemajú, pretože si ho nemôžu dovoliť alebo chcú byť ekologickí," povedal poslanec NR SR za SaS Miroslav Ivan.

 

img

 

Možné protesty a blokovania ciest

Únia autodopravcov Slovenska pohrozila blokovaním diaľnic a ciest, ak by Národná rada SR schválila zrušenie diaľničných známok. V takom prípade ihneď vyzve svojich členov k blokovaniu ciest a diaľnic na miestach, kde sa budú práve nachádzať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies