NASA dúfa, že rozšíri spoluprácu s Brazíliou v ochrane Amazonského pralesa

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 16:00 • 2 min
NASA dúfa, že rozšíri spoluprácu s Brazíliou v ochrane Amazonského pralesa

BRAZÍLIA - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) chce rozšíriť partnerstvo s Brazíliou v ochrane a sledovaní Amazonského dažďového pralesa.

slovakia

left justify in out

"Naše satelity už poslali množstvo záberov a informácií vedcom tu v Brazílii, aby mohli monitorovať ničenie dažďových lesov," povedal šéf NASA Bill Nelson po pondelkovom stretnutí s brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom v hlavnom meste Brazília. "V budúcnosti zlepšia našu schopnosť zisťovať odlesňovanie a aj mu brániť tri nové satelity," dodal Nelson.

 

Amazonský prales sa nazýva aj pľúca Zeme - pohlcuje a zadržiava skleníkový plyn oxid uhličitý (CO2) a preto má dôležitú funkciu v medzinárodnom boji proti zmene klímy.

Počas vlády pravicového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara však odlesňovanie a požiare v pralese veľmi prudko vzrástli. Vlani v októbri vo voľbách prehral a v prezidentskom úrade ho vystriedal Lula, ktorý si dal cieľ zastaviť ničenie pralesa. Od nástupu Lulu do úradu skutočne odlesňovanie brazílskeho amazonského pralesa výrazne kleslo.

Za odlesňovanie v pralese často môžu nelegálne podnikateľské aktivity, napríklad poľnohospodárstvo či ťažba nerastov. Podľa údajov INPE od augusta 2020 do júla 2021 prales prišiel o viac ako 13-tisíc kilometrov štvorcových svojej plochy, čo je najviac za posledných 15 rokov.

Brazílska vláda sa na klimatickej konferencii v Glasgowe v roku 2021 zaviazala, že do roku 2028 odstráni nelegálne odlesňovanie pralesa. Ekologické organizácie ale majú pochybnosti, že sa to Brazílii podarí. „Nové údaje opäť odhaľujú, ako sú kroky vlády v rozpore s ich kampaňami, ktoré sú greenwashing,“ vysvetľuje pre portál BBC Cristiane Mazzetti z Greenpeace Brazil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, HN Online Foto: SITA / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies