Stovky Poliakov si na evanjelizácii s Franklinom Grahamom obnovilo vieru v Ježiša Krista + VIDEO

NETKY.SK • 21 Apríl 2024, 21:00 • 2 min
Stovky Poliakov si na evanjelizácii s Franklinom Grahamom obnovilo vieru v Ježiša Krista + VIDEO

Viac ako 800 ľudí odpovedalo na jednoduché, ale silné posolstvo o Božej láske evanjelistu Franklina Grahama, syna zosnulého Billyho Grahama, v preplnenej aréne v poľskom Krakove, informovali o tom noviny The Christian Post.

slovakia

left justify in out

Podujatie s názvom Bóg Cię Kocha Tour, čo je poľský výraz „Boh Ťa miluje Tour“ sa uskutečnilo v TAURON Aréne v Krakove minulý týždeń v sobotu a navštívilo ho približne 13 200 ľudí na základe pozvania miestnych evanjelikálnych cirkví spolupracujúcich s evanjelizačnou asociáciou Billyho Grahama (Billy Graham Evangelistic Association - BGEA).

„Dnes večer som tu, aby som ti povedal, že Boh ťa miluje. Stvoril ťa, stvoril ťa – vie všetko o tvojom živote,“ povedal Graham prítomným. „Boh je skutočný a dnes večer je tu v Krakove.“

„Biblia hovorí: ‚Boh tak miloval svet, že dal svojho jediného Syna, Ježiša Krista, aby každý, kto v Neho verí, mal večný život,“ dodal. Následne Graham, prezident a výkonný riaditeľ BGEA, vyzval ľudí, aby odovzdali svoje srdcia Ježišovi Kristovi.

Na evanjelizácii sa podieľalo viac ako 420 cirkví z 15 denominácií v Poľsku, bezplatnú autobusovú dopravu zabezpećila BGEA.


Graham si počas turné našiel čas aj na návštevu bývalého nemeckého nacistického koncentračného tábora Osvienčim. Počas druhej svetovej vojny tam zomrelo viac ako 1,1 milióna žien, detí a mužov.

„Hlboko na mňa zapôsobila ťažká a srdcervúca história Osvienčimu,“ povedal Graham. „Židia a poľskí ľudia trpeli počas druhej svetovej vojny nevýslovným zlom a rovnaký druh zla existuje vo svete dodnes. Jedinou nádejou je Boh – nikto iný nemôže premeniť ľudské srdce.“

Reverend Andrzej Bajenski, biskup Cirkví Krista v Poľsku a jeden z evanjelikálnych lídrov povedal, že evanjelikálne kresťanstvo nie je v Poľsku až tak dobre pochopené.

„Evanjelikálne spoločenstvá a posolstvo evanjelia sú skôr na okraji života,“ povedal Bajenski pre Christian Daily International. „Takže keď sa podujatie koná s niekoľkými tisíckami účastníkov, nemôže zostať nepovšimnuté ani vo veľkom meste."

„Pre menšie každodenné spoločenstvá sú dôležité veľké udalosti, pretože vďaka nim si [evanjelikáli] uvedomujeme, že je nás stále viac a môžeme vytvoriť ‚veľkú hlásnu trúbu‘ posolstva evanjelia.“

Veľké evanjelizačné podujatia sú preto, podľa Bajenského, dôležité na zjednotenie poľských evanjelikálnych komunít. Povedal, že reakcia 800 účastníkov na obnovenie vzťahu s Ježišom Kristom počas nedávneho podujatia Franklina Grahama znamenala pre evanjelikálov zásadný moment.

„Najdôležitejšie je, že bolo prijatých viac ako 800 [odpovedajúcich] kariet účastníkov informujúcich o ich rozhodnutí nasledovať Krista,“ dodal. „Byť očitým svedkom takýchto masívnych vyhlásení je obzvlášť dôležité pre malé cirkevné spoločenstvá."

Spolupráca nie je pre evanjelikálne komunity samozrejmosťou, povedal Bajenski. „Zdá sa, že ako rastieme v počte, učíme sa rásť aj v spolupráci napriek našim rozdielom."

„Franklinovo posolstvo bolo tradične veľmi jednoduché a priamočiare,“ dodal. „Nebolo to zdĺhavé vysvetľovanie evanjelia, ale skôr jednoduché pozvanie rozhodnúť sa k obráteniu k Bohu."

Napriek určitým obavám o tom, že večer bude „trochu príliš koncertný“, biskup poukázal na nadšenie, keď videl, ako ľudia objavujú realitu Ježiša Krista.

Nevedeli sme presne, ako tento mechanizmus zafunguje v srdciach poslucháčov, všetci sme cítili veľkú radosť, keď sme videli stovky ľudí zostupovať k pódiu."

Organizácia Evanjelikálne Poľsko (EP) uvádza, že v Poľsku žije len 0,2 percenta evanjelikálov. Takmer 90 percent krajov v Poľsku nemá evanjelikálnu cirkev. Podľa webovej stránky EP je čšina krajiny o evanjelikánej cirkvi buď „neinformovaná alebo dezinformovaná“.

Turné Bóg Cię Kocha Tour bolo pripomienkov 46 rokov odvtedy, čo Billy Graham navštívil Poľsko a kázal vo Wawelskej katedrále v októbri 1978. Pozval ho tam Ján Pavol II., hoci sa bývalý pápež vtedy nemohol osobne zúčastniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: The Christian Post (www.christianpost.com), Foto: Franklin Graham počas kázania. BGEA (billygraham.org)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies