VIDEO: Čo je to akvapónia? Neuveriteľné zistenie, ako zachrániť planétu dobrým využitím odpadu

NETKY.SK • 6 Február 2022, 10:00 • 2 min
VIDEO: Čo je to akvapónia? Neuveriteľné zistenie, ako zachrániť planétu dobrým využitím odpadu

V prvom článku ste si prečítali, ako správne využívať komerčný odpad, domáci odpad, či odpad z poľnohospodárskych firiem, ako možno šetriť poľnohospodársku pôdu a neplytvať potravinami. Dokonca o robotoch, ktoré zbierajú úrodu a šľachtení chilli papričiek. Dnes si povieme o perspektívnej akvapónii.

slovakia

left justify in out

Akvapónia

 

Každý rok sa 70 % dostupnej sladkej vody na svete využije na poľnohospodárstvo, no takmer polovica z nej sa stratí pre životné prostredie. 

 

img

 

Akvapónia, kombinácia akvakultúry a hydropónie, nepotrebuje žiadne hnojivá, pesticídy ani herbicídy, čím sa nič nevypúšťa do životného prostredia. Nestrácajú sa žiadne živiny a voda sa neustále recykluje. A čo viac, akvapónia sa dá robiť kdekoľvek a v akomkoľvek rozsahu. Ryby a rastliny môžu byť "živené" v priemyselných skladoch, na strechách, dokonca aj vo vesmíre. Táto uzavretá poľnohospodárska technika by mohla umožniť mestskému obyvateľstvu produkovať čerstvé miestne produkty s malým alebo žiadnym dodávateľským reťazcom, potravinovými míľami alebo znečistením.

 

img

 

Pri chove rýb, mechanický filter odstraňuje z vody pevný rybí odpad a biofilter odstraňuje rozpustený odpad. Baktérie v biofiltri premieňajú amoniak, toxický pre ryby, na dusičnany. Voda sa čerpá cez záhony na pestovanie rastlín, rastliny absorbujú živiny a voda sa vracia k rybám vyčistená.

 

 

Krásna vízia

 

CSAR v súčasnosti pracuje na projekte Biophilic Living s cieľom vyvinúť optimálne podmienky na pestovanie pre systém akvapónie, ktorý bude umiestnený na strechách v Swansea. Projekt sľubuje transformáciu miesta bývalého obchodu Woolworths na domy, kancelárie a komunitnú mestskú farmu

 

img

 

Areál bude obsahovať dva skleníky na úrovni strechy, z ktorých najväčší bude domovom akvapónického systému, ktorý je určený na produkciu až 4,5 tony ovocia, zeleniny, šalátov a bylín ročne. 

 

img

 

Dažďová voda sa bude zachytávať na vodu na zavlažovanie, zatiaľ čo energiu bude vyrábať biosolárna strecha, ktorá kombinuje fotovoltaické panely, strešné škridly a svetlíky so zeleňou. Oxid uhličitý bude zachytávaný od ľudí v ich kanceláriách a uvoľňovaný do pestovateľských priestorov, kde ho rastliny absorbujú, čím podporia svoj rast.

 

img

 

Návrat k matke prírode

 

Je to prístup, ktorý kopíruje to, čo sa už v prírode dávno deje – odpad z jedného organizmu sa stáva potravou pre druhý, ktorý sa v konečnom dôsledku stáva potravou pre ten prvý. Vezmite si napríklad stromy: mŕtve drevo sa stáva potravou pre huby, ktoré sa potom rozkladajú a obohacujú pôdu, aby uživili ďalší strom. Ľudia však tieto nekonečné slučky narúšajú.

 

img

 

My ľudia považujeme odpad za nevyhnutný dôsledok moderného života, ale mali by sme si uvedomiť, že v prírode nič také ako odpad neexistuje!

 

Súvisiaci článok: Neuveriteľné zistenie, ako zachrániť planétu dobrým využitím odpadu!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies