Počas židovskej púte v Tunisku boli zastrelení traja ľudia, ďalších desať je zranených

NETKY.SK • 10 Máj 2023, 08:20 • 2 min
Počas židovskej púte v Tunisku boli zastrelení traja ľudia, ďalších desať je zranených

TUNIS - Člen tuniskej námornej stráže zastrelil v utorok kolegu a dvoch civilistov blízko synagógy na ostrove Džerba počas každoročnej židovskej púte. Informovalo o tom v stredu v skorých ranných hodinách tuniské ministerstvo vnútra, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ochranka útočníka preventívne zastrelila, aby mu zabránila dostať sa do synagógy, uviedlo ministerstvo v oznámení. Útok sa stal neďaleko 2500 rokov starej synagógy al-Ghríba a zranenia pri ňom utrpelo desať ďalších ľudí. Útočníkom bol strážnik z námorného centra Národnej gardy v meste Aghir na Džerbe. Podľa ministerstva najprv služobnou zbraňou zabil kolegu, potom sa zmocnil munície a snažil sa dostať k synagóge al-Ghríba. Keď prišiel do jej okolia, spustil paľbu na bezpečnostné zložky umiestnené pri chráme. Synagógu uzavreli a ľudia v jej vnútri tak boli v bezpečí.

 

Úrady vyšetrujú motív útoku. Prípad sa stal počas každoročnej púte, ktorá priláka do jednej z najstarších synagóg Afriky tisíce návštevníkov z celého sveta. Bomba uložená v nákladnom vozidle zabila v roku 2002 približne 20 ľudí pri vchode do tohto chrámu na Džerbe počas každoročnej židovskej púte. K zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická sieť al-Káida. Džerba je domovom hlavnej židovskej komunity Tuniska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies